WiFi4EU: Problemi s prijavama i u ponovljenoj utrci za besplatne vaučere, gradovi gubili dragocjeno vrijeme zbog nepotrebne dokumentacije

Kako nam kaže Dario Runtić iz Udruge gradova u RH, sustav nekim gradovima nije prihvaćao prijavu ako nisu uploadali opcijsku dokumentaciju, dok su drugi gradovi uredno predali prijavu bez opcijske dokumentacije. Oni koji su imali taj problem izgubili su zbog toga oko pola sata, što će izvjesno utjecati na njihov plasman, i zbog toga je Udruga poslala dopis Europskoj komisiji 

Nakon velikog debakla WiFI4EU projekta u lipnju kada je zbog pada sustava poništen prvi poziv za podjelu vaučera za uvođenje interneta u gradove i općine, Europska komisija danas u 13 sati je ponovo otvorila novi dvodnevni poziv putem kojega bi se trebalo podijeliti gotovo trostruko veći broj vaučera nego što je to bilo planirano prošli put.

Umjesto 1.000 vaučera za koje se u svibnju pokušalo natjecati oko 18,5 tisuća općina i gradova, u ponovljenom pozivu dijeli se 2.800 vaučera od 15.000 eura, a interes za njih iskazalo je preko 19,7 tisuća gradova i općina. Ključni princip podjele i dalje je 'najbrži prst' - vaučeri će se dijeliti po 'first come, first served' principu, a rezultati će se znati u prosincu, kad bi se trebali potpisati ugovori za njihovo korištenje.

Za razliku od 15. svibnja, kada je sustav nakon tek par minuta od otvaranja poziva kolabirao pod navalom preko 18 tisuća klikova iz gradova i općina koji su se požurili prijaviti za vaučer, očito ojačani server ovaj put je izdržao prvi dan prijava. No, ni ovaj put nije prošlo bez problema koji opasno dovode u pitanje čitavi natječaj.

Naime, kako nam kaže Dario Runtić iz Udruge gradova u RH, sustav nekim gradovima nije prihvaćao prijavu ako nisu uploadali opcijsku dokumentaciju, dok su drugi gradovi uredno predali prijavu bez opcijske dokumentacije. Runtić kaže da imaju potvrdu da se isti problem događao i prijaviteljima iz drugih država, koji su zbog toga izgubili oko pola sata u procesu prijave, što će izvjesno utjecati na njihov plasman.

Dario Runtić

'Udruga je uputila dopis Europskoj komisiji u vezi tog problema jer su neke jedinice izgubile dragocjeno vrijeme pri podnošenju prijave zbog inzistiranja sustava da se prijavi prilože neobavezni dokumenti, te zbog toga nisu imali jednake šanse sudjelovati u natječaju i tražili smo informaciju što misle napraviti da se ta situacija ispravi', kaže nam Runtić. Po njegovim informacijama, na poziv su se odmah po otvaranju uspješno prijavili Bjelovar, Pula, Karlovac, Križevci, Jastrebarsko, Lepoglava, Osijek, Pazin, Pregrada, Pleternica, Zaprešić....

Inače, Hrvatska je u prošlom pozivu bila u samom vrhu po broju općina i gradova koji su iskazali interes za wi-fi vaučere – registriralo se preko 390 općina i gradova, odnosno njih čak 67,8 posto. Ispred nas su samo Malta - 97,1 posto i Bugarska - 86 posto. Najmanji su, pak, interes iskazali Danci - prijavilo se tek 1,3 posto njihovih općina i gradova.

Europska komisija pokrenula je, podsjetimo, WiFi4EU program kroz kojega planira u dvije godine općinama i gradovima u EU podijeliti 120 milijuna eura za uvođenje besplatnog interneta na javnim prostorima. Cilj je smanjiti isključivost i omogućiti pristup interenetu svim građanima EU-a, bez obzira gdje žive i koliko zarađuju.

No, koliko god marketinški ovaj projekt bio zanimljiv i jako dobro izreklamiran, od samog starta većini zainteresiranih upitan je način podjele, odnosno sistem 'najbržeg prsta', u kojem ne presuđuje kvaliteta pripreme projekta i prijave nego isključivo brzina, odnosno kvaliteta mreže i pristupa stranicama WiFi4EU.

'Besmisleno je raditi takav poziv po first come first served principu već treba uzeti u obzir potrebe i postojeću infrastrukturu pa ne bi bilo ovakvih padova. Hrvatska je druga članica EU po postotku lokalnih jedinica koje su se prijavile na poziv i s razlogom možemo biti nezadovoljni što se ovako amaterski radi na razini unije. Kampanja za wifi4eu je bila iznimno snažna, podigli su očekivanja javnosti (za zapravo skromna sredstva), a očekivano pali na tehnološkim pitanjima koja potiču natječajem', komentirao je tako Runtić, koji je nekoliko dana prije otvaranja poziva u svibnju upozorio da bi, zbog velikog interesa, moglo doći do pada sustava. Neki od naših gradonačelnika najavili su, pak, kako se više neće ni prijavljivati na ovako neozbiljne natječaje nego će sami osigurati besplatan internet u svojim gradovima. Ipak, čini se da su se ipak svi ponovo prijavili, a tko je uspio ući u prvih 2.800 i kako će tehnički problemi ovaj put utjecati na konačni ishod poziva, tek ćemo vidjeti. (gradonačelnik.hr)