Gradonačelnica o krizi oko proračuna:

Zbog predizbornih razloga oporba dovodi u pitanje građanima važne projekte

Foto: Ivan Alebić

Povukli smo 57 milijuna kuna iz EU za projekt 'Sinj u sridu', sa vrlo jasnim rokovima za realizaciju, koji će biti ugroženi ako ne usvojimo rebalans a onda i proračun za 2017., upozorava gradonačelnica i ističe kako donošnenje Proračuna za 2017. ne može biti predizborni igrokaz

Sa gradonačelnicom Kristonom Križanac razgovarali smo o aktualnoj situaciji u Sinju, u kojemu oporba već četiri puta za redom ruši rebalans proračuna, zbog čega su sve manji izgledi za donošenje proračuna za 2017. godinu. Dogodi li se to, Grad će do izbora voditi Vladin povjerenik, a gradonačelnica upozorava na mogućnost gubitka EU novca za kapitalni gradski projekt 'Sinj u sridu'.

Gđo Križanac, Sinj se ovih dana spominje kao grad kojem bi, zbog političkih sukoba i trzavica, moglo propasti čak 57 milijuna kuna iz EU. O čemu se radi?

- Kao obnašateljica dužnosti gradonačelnika brinem se za budućnost moga grada i mojih sugrađana, i tražim odgovore. Dobili smo 57 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU, što je iznos veći je od jednogodišnjeg Proračuna grada Sinja. Na njega bi se naslonili poduzetnici, gospodarstvenici i OPG-ovci, a građanima grada Sinja omogućio bi bolji životni standarad. Brinem se za budućnost moga grada i mojih sugrađana.

Rok za realizaciju projekta „Sinj u sridu“ je definiran potpisivanjem Ugovora i traje do srpnja 2018. godine. Ukoliko se ne donese Proračun grada Sinja za 2017.godinu, slijede nam lokalni izbori, Gradsko vijeće bi se konstituiralo negdje u ljeto 2017. godine. U raspisivanje javnih nabava možemo krenuti u tek trenutku predviđenih prihodnovnih i rashodovnih stavki u Proračunu, a do izbora izvođača i uvođenja u posao predviđamo vrijeme do prosinca 2017.godine. Rok za realizaciju projekta predviđen je u trajanju od 26. mjeseci, a nama ostaje 7-8 mjeseci za realizaciju. Priliku za potpisivanje Anexa Ugovora o produženju roka realizacije pružaju opravdani razlozi, kao npr. elementarne nepogode, poplave, potresi i sl. Da li je nedonošenje Proračuna za 2017.godinu opravdan razlog...na to pitanje ja tražim odgovor!

Oporba vam je već četiri puta srušila rebalans proračuna, te i dalje ustraju na tome da on ne zaslužuje zeleno svjetlo. Koliko je još vremena i prostora za dogovor, hoće li Vas ovaj rebalans 'doći glave'?

- Neusvajanjem Rebalansa gradski vijećnici ne žele priznati da posao radimo transparentno, odgovorno i korektno. Vremena je vrlo malo, ali nadam se da će biti političke mudrosti, jer bi neusvajanje rebalansa imalo vrlo konkretne i štetne posljedice. Prije svega, dogodi li se to, nećemo financijski dovršiti ili zaokružiti određenu fazu izgradnje dječjeg vrtića u Turjacima, gradske sportske dvorane, kao ni rekonstrukciju tvrđave Kamičak. Nadalje, neusvajanjem rebalansa Proračuna uskraćuje se sufinanciranje predškolskog odgoja u novoorganiziranom privatnom vrtiću na Hanu po principu kako se sufinanciraju i ostali privatni vrtići u Sinju, dio za sufinanciranje materijalnih troškova (plaća zaposlenika) dječjeg vrtića „Bili citak“, dio za financiranje sporta, te dio za plaće zaposlenicima gradske uprave i institucija čiji je Grad osnivač. I naposlijetku, neusvajanjem rebalansa Proračuna, ostvareni prihod po projektu „Sinj u sridu“ u iznosu od 3 milijuna kuna poslužiti će samo za dodatnu tekuću likvidnost što mu nije svrha.

Upozoravate da bi novac iz EU mogao propasti, no oporba tvrdi da to nije točno, optužuju Vas za predizborne igrokaze i pritisak na javnost. Što je istina?

- Vrijeme donošenja Proračuna u zadnjem polugodištu predizborne godine oduvijek otvara prostor za politička nadmudrivanja. No ovaj put je sasvim nešto drugačije, iz razloga što imamo sklopljen Ugovor o financiranju projekta „Sinj u sridu“ u iznosu od 57 milijuna kuna bespovratnim novcem EU. I zato tvrdim da donošnenje Proračuna za 2017. nije i ne može biti predizborni igrokaz, kao ni to da se zainteresirana javnost naziva pritiskom. Gradski vijećnici trebaju i moraju shvatiti da je ovdje riječ o izuzetno važnom trenutku da se bespovratna sredstva koriste na način i i u vremenu kako je to Ugovor i definirao.

Jeste li bili u Središnjoj agenciji za EU projekte, što je tamo rečeno, ovisi li sudbina projekta 'Sinj u sridu' o (ne)izglasavanju rebalansa?

- S obzirom na važnost projekta „SINJ U SRIDU“ ne želim propustiti niti jedan korak u realizaciji ovog za Sinj najvrednijeg projekta do sada. Svoju zabrinutost podijelila sam i na radnom sastanku sa Ministricom Žalac i Ravnateljem SAFU-a 25.11.2016. u hotelu Atrium u Splitu. Uvaženi predstavnici ministarstva i Agencije su shvatili moju zabrinutost i predložili sastanak koji će se održati 16.12.2016. u Središnjoj agenciji.

Koji je Vaš odgovor na optužbe za netransparentnost i neučinkovitost u vođenju Grada, pri čemu se kao jedan od ključnih argumenata navode da je Sinj jedini grad koji sam financira gradnju sportske dvorane?

- Nisam niti malo sretna zbog optužbi na račun financiranja gradske sportske dvorane, ali isto tako ne mogu prešutjeti činjenicu da su učešća u financiranju imali Ministarsvo obrazovanja i sporta, manjim dijelom Splitsko-dalmatinska Županija i Ministarstvo MRRFEU u dijelu pripadajućeg iznosa poreza na dohodak. Grad Sinj je sportski grad u kojem se generacijama njeguju tolerantnost i sportski odgoj i smatram da je došlo vrijeme da naši mladi imaju svoju sportsku dvoranu, a ne da grad plaća korištenje školske sportske dvorane u kasnim večernjim satima za mlađe sportaše.

U čemu je ključni problem sa proračunom, zbog kojega ga oporba ne želi podržati?

- Trenutna politička situacija u Gradu Sinju je predizborna kao i u ostalim jedinicama lokalne samouprave u RH. Možda je predizborno vrijeme uranilo, ali ono što je važno je da svi moramo imati za cilj dobrobit našeg Grada i naših sugrađana i da ne možemo, mi kao političke opcije, biti sami sebi svrha. Političke opcije pokušavaju stvoriti sebi najbolju moguću poziciju za buduće izbore i nekome će uspjeti, a nekome neće. Ne podržavam međustranačka nadmetanja temeljena na netrpeljivosti prema bilo kome i očekujem zrelu političku utakmicu svih političkih pretendenata na vlast u gradu Sinju. I upravo na tom tragu očekujem donošenje i usvajanje Proračuna za 2017. godine a političke utakmice predlažem da ostavimo za proljeće 2017.godine.

SDP vam je donedavno bio partner, a sada vas pokušava rušiti. Što se promijenilo?

- Nezavisna lista dr.Stipislava Jadrijevića na vlasti je u Sinju već 7,5 godina i cijelo vrijeme je SDP bio politički partner. Nadam se da će nedavno novoizabrano rukovodstvo SDP-a Sinja prepoznati važnost donošenja Proračuna grada za 2017. godinu na dobrobit svih naših sugrađana, ma čija bila njihova politička preferencija.

Planirate li se kandidirati za još jedan mandat na čelu grada?

- Da, kandidat sam Nl.dr. Stipislava Jadrijevića za gradonačelnika grada Sinja.

Kakvi su Vam izgledi? Koliko će neizglasavanje proračuna i dolazak Vladinog povjerenika u Sinj (dođe li do toga) utjecati na Vašu poziciju i šanse na izborima?

- Ne želim uopće razmišljati na način da se Proračun neće donijeti, i trenutno mi je najvažnije da otklonim bilo kakvu sumnju u potpunu realizaciju projekta „Sinj u sridu“.

(gradonačelnik.hr)