Makarska ponovno postaje studentski grad

Predstavnici splitskog Sveučilišta, rektor i svi prorektori i još nekolicina djelatnika, sastali su se prošlog tjedna u Makarskoj s gradonačelnikom Jurom Brkanom i njegovim suradnicima zbog osnivanja Hotelijersko-turističkog fakulteta, te su dogovorili kako će učiniti sve da već u listopadu, dakle u sljedećoj akademskoj godini 2019./20., novoosnovani fakultet u Makarskoj  primi prve studente. Za početak njih 30, a onda svake iduće akademske godine po 50 brucoša.

"Pred nama je izuzetno zahtjevan posao, ali uz podršku Grada Makarske i Županije, to sigurno možemo odraditi. Bit će to veliki iskorak za Makarsku, jer je činjenica da Grad koji nema visokog učilišta nestaje. Osnivanje ovog fakulteta i stvaranje visoko kvalificiranog kadra, koji će nakon studija ostajati raditi na području Rivijere, ogroman je benefit za sve", istaknuo je rektor Ljutić.

Predstavnici Makarske svjedoče kako hotelijerske i turističke firme na njihovu području muku muče s pronalaskom menadžerskih kadrova, a deprimira ih činjenica da se mladi Makarani, nakon što odu na studij u druge gradove, uglavnom više ne vraćaju doma. Pokretanje jedne ozbiljne visokoškolske ustanove takve bi negativne trendove zasigurno promijenilo, a u tom slučaju bi u Makarsku, kaže Ljutić, dolazili studirati mladi iz cijele Hrvatske. Budući da će se Hotelijerko-turistički studij u velikoj mjeri temeljiti na praksi, pri čemu će se tražiti partnerstvo od najjačih hotelskih kuća, mnogi od njih mogli bi ostati tu živjeti i nakon završetka studija.

Gradonačelnik Jure Brkan dao je podršku ovoj namjeri. Štoviše, obećao je svoj angažman u tom pogledu i istaknuo kako je uvjeren da će Makarska uskoro postati studentski grad jer iza svega stoji jaka institucija kao Sveučilište u Splitu. U to ne sumnja ni bivši rektor prof. dr. Ivan Pavlić, koji je objeručke prihvatio zadatak da bude voditelj ove nove dislocirane jedinice Sveučilišta. Dapače, već je daleko odmaknuo u izradi dokumentacije, nužne za pokretanje ovog fakulteta, za koji je uvjeren će biti najbolje moguće što se može dogoditi Makarskoj i u demografskom i u političkom smislu. Izložio je i neke konkretne pojedinosti u vezi sa studijem.

"Dakle, bit će to sveučilišni studij, a ne stručni i trajat će 5 godina. U skladu s bolonjskim procesom, prve tri godine bit će preddiplomski, a onda i diplomski studij. Po kurikulumu bit će najsličniji fakultetu u Opatiji, ali opet originalan, jer želimo da se studenti odmah nakon upisa uključe u radni proces. Oni će biti kvalitetan kadar za hotelsku industriju, ali će tijekom studija steći znanje i za pokretanje svoga biznisa", kazao je Pavlić.

"Ovu priliku ne smijemo propustiti. Ne postoji projekt koji treba jače podržati od ovoga", zaključio je i bivši makarski gradonačelnik  i predsjednik Gradskog vijeća Grada Makarske Marko Ožić Bebek, danas ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju ''Biokovka'' u Makarskoj, koja se, nota bene, bavi i turizmom.

Grad Makarska se obvezao da će se pobrinuti za rješavanje prostora fakulteta, a kao idealno rješenja nametnula se ogromna zgrada na samoj rivi, u sklopu Franjevačkog samostana.

"Nitko sretniji od mene da ovdje dođe fakultet. Imamo mjesta i za učionice i za urede i za studentski dom. Može tu spavati 150 studenata, ako treba. Ja već 5 godina vičem da nam kuća propada jer je nitko ne koristi. Vi ćete je spasiti kada pokrenete fakultet", kazao je gvardijan Franjevačkog samostana fra Ante Čovo. (Grad Makarska)