Beli Manastir: Za provedbu Intervencijskog plana osigurano 14,6 milijuna eura

U sklopu sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisan je dodatak Sporazuma o provedbi Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda pripremljenog u okviru provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Na potpisivanju je sudjelovao i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Tim dodatkom osigurana su dodatna bespovratna sredstva za provedbu Intervencijskog plana u okvirnim iznosima od 12,025 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj za Grad Beli Manastir i 2,6 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda te 6,475 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj za Općinu Darda kao i 16 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjenih sufinanciranju projekta „Kuće u romskom naselju“ kroz preraspodjelu unutar OPKK.

Podsjetimo se, Intervencijski plan zamišljen je kao integriran (međusektorski), teritorijalni i participativni dokument čiji je cilj identificirati razvojne potrebe i definirati ciljeve i razvojne prioritete te kao akcijski plan za provedbu intervencija fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima.  Prilikom pokretanja tog plana istaknut je glavni cilj - poboljšanje socioekonomskih i životnih uvjeta u najmanje pet malih gradova pilota s 10 000 do 35 000 stanovnika kako bi se smanjio  daljnji gubitak stanovništva. Kako je predviđeno, Paketi intervencija rezultirat će regeneracijom degradiranih područja i doprinijeti smanjenju nejednakosti, socijalne isključenosti i siromaštva. Nadalje, projektiranje i ispitivanje novog modela pristupa regeneraciji depriviranih područja temeljenog na području kroz adresiranje problema socioekonomske deprivacije koncentrirane na nekom geografskom području. (Grad Beli Manastir, gradonačelnik.hr, L.K.)