Vukovar: Tri milijuna kuna za poticanje poduzetništva

U protekle dvije godine Grad Vukovar poduzetnicima je, kroz 195 različitih potpora, podijelio šest milijuna kuna, čime je otvoreno stotinjak novih radnih mjesta

Treću godinu zaredom, Grad Vukovar raspisao je ovih dana javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima, za koje je osigurao tri milijuna kuna. Potpore, u iznosu od pet do 300 tisuća kuna, dijele se kroz 17 različitih mjera kojima se vukovarskim poduzetnicima sufinancira nabava opreme, strojeva, alata, softvera, hardvera, uređenje poslovnih prostora, izrada projektnih aplikacija, obrazovanje i stručno usavršavanje djelatnika te nova zapošljavanja. Za poduzetnike je povoljna okolnost to što ne postoji ograničenje u smislu korištenja većeg broja mjera istovremeno, odnosno mogu ih kombinirati i tako ostvariti veći iznos potpora.

Javni poziv ostaje otvoren dok se ne iskoristi svih tri milijuna kuna, a najkasnije do 31. listopada 2017. Prošle godine je interes poduzetnika bio toliki da je poziv zatvoren već u kolovozu, kada su iskorištena sva proračunska sredstva.

'Poduzetnici su prepoznali ovaj Program mjera koji je jako dobro prihvaćen, te ih aktivno koriste kako bi bolje poslovali i bili konkurentniji na tržištu, što je u konačnici i naš cilj – zaposliti što više ljudi u gradu Vukovaru', rekao je gradonačelnik Ivan Penava, te dodao kako su ovakvi programi posebno značajni u vrijeme krize.

Ukupno, u prethodne dvije godine, odobreno je 195 potpora, kojima je 40 poduzetnika pokrenulo novi posao, čime je otvoreno stotinjak novih radnih mjesta.

Odobreno je i 35 potpora za postojeće subjekte, te 53 za očuvanje i razvoj postojećih obrta. Kao najznačajniju mjeru u Gradu ističu onu za jačanje konkurentnosti u proizvodnji, kroz koju poduzetnici registrirani za proizvodnu djelatnost mogu ostvariti povrat 50 posto uloženih sredstava u maksimalnom iznosu do 300 tisuća kuna. U posljednje dvije godine, odobreno je sedam takvih potpora ukupne vrijednosti nešto više od 1,5 milijuna kuna, navode u Gradu. (gradonačelnik.hr)