Vrgorac: Skoro 10 milijuna kuna za projekte u predškolskom sustavu

„Djeca su naša budućnost i smatram da poboljšanjem uvjeta rada i poboljšanjem materijalnih uvjeta, našim mališanima možemo pružiti kvalitetan temelj u njihovom najosjetljivijem razdoblju, na ravnopravan način kojeg imaju djeca u većim sredinama“, poručio je Ante Pranić, gradonačelnik Grada Vrgorca.

Naime, Grad u predškolski sustav ulaže 9,9 milijuna kuna, od kojih je 7,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Tako su jučer u Poduzetničkom centru Vrgorac predstavljena ulaganja u predškolski sustav te energetska obnova srednje škole u Vrgorcu.

Jedno od ulaganja u predškolstvo bila je energatska obnova Dječjeg vrtića. Tim se projektom realizirala zamjena vanjske stolarije, izrada nove fasade, krovišta, solarnih panela, nova elektroinstalacija te ekonomičniji sustav grijanja i hlađena. U energetsku se obnovu uložilo 2,5 milijuna kuna, a sufinancirana je od strane Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 1,2 milijuna kuna. Na predstavljanju ulaganja pričalo se i o uređenju igrališta Dječjeg vrtića, u vrijednosti od 613 tisuće kuna kojeg je sufinancirala Agencija za plaćanja u poljoprivaredi u iznosu od 487 tisuća kuna. Projektom će se ostvariti ugradnja modernije opreme za dječja igrališta s postavljanjem antistres podloge.

Kao najvažnije ulaganje, gradonačelnik je istaknuo projekt Unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja „Pčelicino novo ruho“, prijavljenog na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt je vrijedan oko 5,6 milijuna kuna te je financiran od strane Ministarstva u stopostotnom iznosu.

„Projektom će se ostvariti ravnoteža poslovnog i obiteljskog života, što je jedan od bitnih stavki demografske mjere. Većina roditelja nema tu sreću da radno vrijeme mogu prilagoditi uvjetima koje nude vrtići, a samim time se nalaze u poziciji u kojoj moraju ili tražiti usluge čuvanja djece od šire obitelji ili odustati od posla. Ovim projektom formirati ćemo dvije skupine za rad u dvije smjene i jednu skupinu za uslugu produženog boravka, samim time otvoriti će se radna mjesta za sedam odgojitelja, logopeda i defektologa te za čistačicu i spremačicu na pola radnog vremena. U projekt je također uključeno i 1.000.000,00 didaktičkih i senzomotoričkih igračaka i opreme, kao i edukacije za postojeće i nove odgojitelje. Uvodimo i četiri vrste novog programa, koji uključuju program ranog učenja engleskog jezika, sportski, plesni i dramsko-scenski program. Provedbom ovog projekta zatvoriti ćemo jednu cjelinu, koja će na jesen našim mališanima pružiti jednu sasvim novu dimenziju pedagoškog obrazovanja, koje se ne bi postidjeli ni etablirani gradovi“, napisao je gradonačelnik na svojoj Facebook stranici.

Kao još jedno od ulaganja gradonačelnik je na svojoj Facebook stranici istaknuo i prenamjenu zgrade u novi područni dječji vrtić u Dusini: „Prenamjena postojeće građevine u novi područni dječji vrtić u Dusini vrijednosti 982 tisuća kuna je prijavljena na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prenamjena je sufinancirana od strane Ministarstva u iznosu 383 tisuća kuna, a provedbom ovog projekta djeca će dobiti adekvatan novi prostor za boravak u područnom vrtiću koji se sada održavao u prostorijama Osnovne škole. Za realizaciju ovog projekta napravili smo sve projekte, riješili imovinsko-pravne odnose i ishodili smo sve dozvole za tri mjeseca. Radovi bi trebali biti gotovi do Božića i to će biti naš poklon mještanima Dusine i području oko vrgorskog polja koje bilježi pozitivne demografske trendove“, poručio je Ante Pranić. Adaptirat će se i prostorija administracije u prostoriju za novi program, a sistematizacijom radnih mjesta ukinula se administracija u dječjem vrtiću, poručio je gradonačelnik. Ukupna vrijednost radova iznosi 185 tisuća kuna. (gradonačelnik.hr/J.L.)