Učlanjenje u najbrojniju europsku mrežu gradova

Vodice se učlanile u CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev potpisala je pristupnicu kojom je Grad Vodice postao osamnaesti hrvatski grad učlanjen u Mrežu CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa. To je mreža gradova i drugih dionika koja se na spomenutom području bavi održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću. Mreža je osnovana u Ljubljani 2013. godine, a odlukom Skupštine, 2016. godine je  preimenovana u CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa i najbrojnija je europska mreža. Uz osamnaest hrvatskih, ovu Mrežu čini još četrnaest slovenskih te po jedan grad iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Umrežavanje i svi oblici povezivanja dobrodošli su za učinkovitije rješavanje prometnih problema, za razmjene iskustava, znanja i ideja te zajedničkog sudjelovanja i sinergije gradova, što omogućava i bolje korištenje sredstava europskih fondova. Mreže CIVINETa su uspostavljene i u drugim dijelovima Europe (Frankofonska, njemačkog govornog područja, Španjolska i Portugal, Italija, Velika Britanija i Irska, Nizozemska i Flandrija, Češka i Slovačka, Poljska te Mađarska), a podržane su od strane Europske komisije.
Mreža je vrlo aktivna, godišnje održava minimalno dvije radionice, organizira studijska putovanja te redovito informira članove i ostale zainteresirane dionike i medije putem kvartalnog e-glasila.
Mrežom upravlja Upravni odbor, predstavnici gradova čine Politički odbor, a važne odluke za djelovanje Mreže donosi Skupština. Politički odbor usvaja godišnje izjave, kojima najavljuje smjer djelovanja Mreže. Koordinator Mreže je Grad Ljubljana, ulogu hrvatskog tajništva je preuzeo ODRAZ, a slovenskog REC Slovenija. Mrežu sufinancira EU putem projekta CIVITAS CAPITAL te hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. (Grad Vodice)