Velika Gorica: Poduzetnicima 2 milijuna kuna, investitori u 1. godini oslobođeni komunalne naknade a birokraciju im rješavaju 'osobni pratitelji'

Grad Velika Gorica već 19 godina, od 2000., provodi razne mjere i aktivnosti kojima potiču pozitivnu gospodarsku klimu u gradu. Riječ je o mjerama koje se odnose na održivi razvoj obrta, malog i srednjeg poduzetništva, njihovo očuvanje, razvoj, konkurentnost, rast zaposlenosti, promociju poduzetništva te stvaranje poduzetništvu usmjerenog i obrazovanog kadra. Tako će i ove godine dodjeljivati bespovratne potpore poduzetnicima, za koje će iz proračuna izdvojiti nešto više od 2 milijuna kuna.

Program dodjele bespovratnih financijskih sredstava obuhvaća sedam mjera – potpore za očuvanje i razvoj obrtničke djelatnosti, za poduzetnike početnike, za proizvodne i neproizvodne djelatnosti, za troškove tehničke pomoći i konzultantskih usluga u  prijavi i provedbi projekata koji će se financirati sredstvima EU fondova, za pojedinačne nastupe na manifestacijama, za dodjelu stipendija Grada Velike Gorice za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva.

Kako bi poduzetnicima dodatno olakšali, Grad je osnovao i Regionalnu razvojnu agenciju VE GO RA, a dovršili su i svu potrebnu projektnu dokumentaciju za poduzetnički inkubator. „Navedene institucije osnovane su s ciljem logističke potpore  obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu. Nadalje, izrađena je sva potrebna projektna dokumentacija za VG poduzetnički inkubator, te se prijava ovog projekta očekuje krajem ove godine na prvi objavljeni natječaj“, poručili su nam iz Grada.

Uz to, uveli su i „osobnog investicijskog pratitelja“, a sve kako bi investitori što brže rješili administrativne prepreke. „Njihova zadaća je pomaganje investitorima u ishođenju potrebne dokumentacije te aktivnostima koje bi dovele do ostvarenja planirane investicije u najkraćem mogućem roku“, pojasnili su nam iz Grada.

Grad Velika Gorica investitorima olakšava i u vidu oslobođenja plaćanja komunalne naknade – one koji prvi puta započinju obavljati proizvodnu djelatnost u prvoj godini u potpunosti oslobađaju plaćanja, u drugoj godini plaćaju 50%, a u trećoj 25%, dok plaćanje komunalnog doprimosa umanjuju u rasponu od 10 do 92%.

Iz Grada su nam poručili kako poduzetništvo nastoje promicati i kroz natjecanje u razvijanju poslovnih ideja i projekata Startup VG, a subvencioniraju i održavanje gospodarskih manifestacija značajnih za grad. (gradonačelnik.hr/J.L.)