Velika Gorica: Gradski bazen mjesečno posjeti 3.000 plivača

Tri mjeseca nakon otvorenja, Gradski bazen u Velikoj Gorici mjesečno posjeti oko 3.000 plivača, uveli su šest programa za plivače raznih dobnih skupina, a učenicima trećih razreda financiraju i školu plivanja, za koju su iz Proračuna izdvojili 75 tisuća kuna. Gradski bazen je nedavno posjetio i gradonačelnik Dražen Barišić te najavio još neke novitete poput welnessa, ugostiteljskog objekta i sunčališta.

„Škola plivanja do sada je za osnovnoškolce uvijek bila u Zagrebu, a od prosinca djeca trećih razreda goričkih osnovnih škola uz školovane profesore kineziologije i nazočnost svojih učitelja prolaze školu plivanja u svom gradu. Radi se o programu kojeg financira Grad, a od velikog je značaja za djecu neplivače sa velikogoričkog područja“, poručili su nam iz Grada.

Uz to, uveli su i program „Bebe ribe“ za djecu od 1-5 godina koji se odvija u malom bazenu. „Uključen je jedan od roditelja koji u suradnji s voditeljem provodi vježbe privikavanja na vodu. Na taj način postiže se maksimalan individualni pristup svakom djetetu“, poručili su. Program se održava dva puta tjedno, a mjesečna mu je cijena 250 kuna. U malom bazenu se provodi i program „Bebe vidre“, namjenjen djeci od 3 do 5 godina, a uz asistenciju roditelja voditelj provodi metodske postupke za usvajanje elemenata plivačke vještine, kao što su vježbe disanja, plutanja, klizanja na vodi, ronjenja. Ovaj se program održava tri puta tjedno - ponedjeljkom, srijedom i petkom, a mjesečna mu je cijena 50 kuna više - 300 kuna.

Za djecu od 5 do 12 godina je namjenjen program Male škole plivanja. „U malom bazenu se provode metodski postupci usvajanja strukture leđne i kraul tehnike plivanja, te vježbe sigurnosti na vodi kako bi polaznici programa počeli plivati u olimpijskom bazenu. Škola plivanja se održava kroz dva programa – dva ili tri puta tjedno u terminu od 17 do 17:45 sati. Ukoliko se odlučite za prvi program izdvojit ćete 200 kuna, dok je cijena drugog 250 kuna“, poručili su iz Grada.

Za istu dobnu skupinu djece postoji i tečaj učenja plivanja, a oni do 15 godina mogu pohađati i program usavršavanja plivanja. „U programu mogu sudjelovati plivači jer se program odvija u dubokom bazenu. Namijenjen je svima koji žele naučiti razne tehnike plivanje, te pravilno disanje koje je preduvjet ispravnog plivanja. Vrijeme održavanja je od 20 do 20:45 sati u terminima utorak i četvrtak ili ponedjeljak i srijeda. Cijena programa iznosi 200 kuna mjesečno“, kazali su.

Osim što su uveli programe za neplivače i plivače, osigurali su korektivno vježbanje za umirovljenike i ostale koji imaju potrebu za rekreacijskim ili rehabilitacijskim vidom korektivnog vježbanja u vodi. Mjesečna cijena korektivnog vježbanja koje se odvija dva puta tjedno iznosi 80 kuna, dok ono koje se odvija tri pita tjedno iznosi 100 kuna.

Bazen u Velikoj Gorici jedan je od ključnih projekata u posljednjih nekoliko godina. Izgradnja je trajala dvije godine, a investiciju od 40 milijuna kuna Grad je isfinancirao iz proračuna. (gradonačelnik.hr/J.L.)