Umag: Energetska obnova vrijedna 4,5 milijuna kuna

Nakon što je u posljednje dvije godine uloženo preko 200 milijuna kuna u razvojne projekte, u našem se gradu nastavlja s trendom strateških investicija. Naime, u okviru uređenja budućeg gradskog trga, čiji je početak izgradnje u planu nakon ljetnih mjeseci, zajedno s upraviteljima zgrade pristupilo se sustavnom poboljšanju vizure užeg centra grada te energetskoj obnovi višestambene jedinice u Trgovačkoj ulici i Ulici 1. svibnja, a za što je osigurano gotovo 4,5 milijuna kuna.

Još  2014. godine krenulo se s pripremama na izradi glavnog projekta i sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, a nakon višegodišnjeg truda i zalaganja upravitelja, kao glavnog prijavitelja projekta, te pomoći  Grada Umaga, krajem 2017. godine dodijeljeno je 2.119.335,00 kn bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade u užem centru Umaga. Uz navedena sredstva, Grad Umag, u svojstvu suvlasnika, sudjeluje s dodatnih 1.000.000,00 kuna, dok zajednički udio stanara iznosi oko 1,4 milijuna kuna.

Radovi su započeli krajem proljeća, a cijela bi zgrada trebala osvanuti u novom ruhu već ove jeseni. Ujedno, slijedom djelomičnog ograničenja u obavljanju poslovne djelatnosti zbog izvođenja radova, Grad je zakupcima odobrio umanjenje plaćanja mjesečne zakupnine za 50%, i to od 1. lipnja do završetka planiranih radova.

Zgrada je sagrađena 1954. godine te projektirana od strane poznatog hrvatskog arhitekta Stjepana Planića, kao i zgrada POU „Ante Babić“ Umag.  Navedene su građevine nedvojbeno zaštitni simboli i svjedoci razvoja grada te je namjera zaštititi ih od „zuba vremena“ kao arhitektonsko bogatstvo i povijesno nasljeđe. Zgrada ima bruto površinu grijanog dijela 4.892,34 m2 te se s provođenjem mjera predviđenih Glavnim projektom, predviđa ušteda energije od 71,29%.  Kao rezultat projekta bit će ostvarena velika ušteda energije za vlasnike i korisnike prostora, znatno će biti smanjena emisija CO2, a u konačnici zgrada u samom centru grada dobit će obnovljeni i ljepši izgled koji će se uklopiti u vizuru našeg novog gradskog trga. (Grad Umag)