Najveći porast cijena stanova u Šibeniku

Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com oglašavana cijena stanova u većini gradova na mjesečnoj i na godišnjoj razini i dalje bilježi blagi pad vrijednosti. 

Najveći mjesečni pad zabilježen je u Dubrovniku (-2,2 posto) i Bjelovaru (-1,4 posto),  dok su u odnosu na ožujak, travanjske cijene stanova najviše su porasle u Šibeniku (2,6 posto) i Varaždinu (2,1 posto).

Najviše oglašavane cijene stanova u travnju su putem portala Crozilla.com zabilježene u Dubrovniku, 3049 eura po metru kvadratnom, te u Opatiji gdje se za „kvadrat“ stana u prosjeku tražilo 2909 eura.

Najniže cijene stanova, već tradicionalno, zabilježene su u unutrašnjosti, a skuplji od 1000 eura po metru kvadratnom na tim su područjima bili tek stanovi u Zagrebu, u kojem su cijene iznosile 1603 eura po metru kvadratnom, te u Varaždinu gdje se za jedan metar kvadratni tražilo 1118 eura.

Stanovi u Bjelovaru su jeftiniji no u brojnim drugim gradovima, a prosječna oglašavana cijena tijekom travnja je iznosila 793 eura po metru kvadratnom. Osim na mjesečnoj, tamošnje su cijene stanova pale i na godišnjoj razini i to za 7,6 posto – što predstavlja i najveću razliku u cijenama u odnosu na isti mjesec lani.

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako je osjetan godišnji pad cijena od 6 posto zabilježen u Zadru, dok se na mjesečnoj razini cijene u tom gradu nisu promijenile pa se za „kvadrat“ stana u prosjeku tražilo 1761 euro.

Dolazak proljeća ranijih je godina, osim lijepog vremena, donosio i porast cijena stanova u gradovima na moru. No, ovog su travnja, prema podacima oglasnika Crozilla.com, od svih gradova na Jadranu, porast cijena zabilježili tek Šibenik (2,6 posto) i Senj (0,8 posto). Prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana u Šibeniku je iznosila 1482 eura, a u Senju 1251 euro.

Uz Zagreb, u kojem je potražnja za stanovima već uobičajeno najveća, tijekom travnja su se putem oglasnika Crozilla.com pretraživali stanovi za prodaju i u Splitu, Zadru, Osijeku i Puli. Na zagrebačkom se tržištu najviše pretraživala ponuda stanova u centru, a zatim na Trešnjevci, Jarunu, Maksimiru i u Španskom.

Potencijalni strani kupci koji su tijekom travnja pregledavali stanove za prodaju, u najvećem su broju dolazili iz susjedne BiH, zatim Njemačke, Austrije, Švicarske i Italije,  a pretraživali su ponudu stanova koji se putem Crozilla.com prodaju na području Zagreba, Splita, Pule i Makarske. (Crozilla.com)