U rad puštena prva ELEN punionica za električna vozila u Novom Marofu

Hrvatska elektroprivreda u četvrtak je svečano otvorila prvu ELEN punionicu za električna vozila u Novom Marofu, koja je smještena u Vatrogasnoj ulici, na parkiralištu Konzuma i Jeklotehna.

Prvu ELEN punionicu u Novom Marofu su otvorili Siniša Jenkač, gradonačelnik Grada Novog Marofa, i Domagoj Puzak, voditelj tima za eMobilnost HEP grupe. Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Grad Novi Marof dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu uz tehničku podršku Elektre Varaždin, Pogona Novi Marof.

'Zahvaljujem Hrvatskoj elektroprivredi što su nam izašli u susret i zapravo prepoznali Novi Marof kao jedan od potencijala i središte južnog dijela Varaždinske županije te u programu eMobilnosti postavili zajedno s Gradom Novim Marofom i našim partnerima elektro-punionicu. Ova će punionica na neki način biti poticaj za budućnost svima onima koji razmišljaju o električnim automobilima, a takvih je svakim danom sve više. Bit će to poticaj onima koji razmišljaju ekološki da uđu u tu investiciju i kupe električne automobile. Moramo svakako naglasiti da će ove, a i narednih nekoliko godina, punjenje automobila biti besplatno, a i razlika u potrošnji goriva bit će značajna, stoga se itekako isplati kupiti električni automobil' - izjavio je prilikom otvorenja gradonačelnik Siniša Jenkač.

Na punionici u Novom Marofu moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu elen@hep.hr.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 46 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Gospiću, Pagu, Solinu i ostalim gradovima. Također, kroz sufinanciranje od strane Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša, a sve prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva.

Za razvojni projekt eMobilnosti te promicanje elektromobilnosti u Hrvatskoj, HEP-u je krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva.(Grad Novi Marof)