Trogir: Građani predložili gotovo 300 projekata, glasovanjem će odlučiti koji ulaze u proračun

Grad Trogir je, pod egidom 'I tebe se pita!' prvi u Dalmaciji ove godine pokrenuo projekt participativnog budžetiranja, te je građanima doslovno prepustio 1,2 milijun kuna u proračunu za iduću godinu.

Iako većina gradova sa svojih službenih web stranica poziva građane da se svojim prijedlozima uključe u izradu proračuna za iduću godinu, participativno budžetiranje u pravom smislu riječi u Hrvatskoj je još uvijek u povojima, te je zaživjelo u vrlo malom broju gradova.

Grad Trogir tako je, pod egidom 'I tebe se pita!' prvi u Dalmaciji ove godine pokrenuo projekt participativnog budžetiranja, te je građanima doslovno prepustio 1,2 milijun kuna u proračunu za iduću godinu.

Ovaj iznos podijeljen je na osam mjesnih odbora, s tim da je svaki u startu dobio 100 tisuća kuna, a ostatak ovisno o broju stanovnika, pa se iznosi kreću od 100 do 300 tisuća kuna.

Od 12. rujna, kad je održana posebna prezentacija ovog modela, te je Grad objavio posebni obrazac, građani mogu iznositi svoje prijedloge malih komunalnih projekata u svojim kvartovima, primjerice, postavljanje prometne signalizacije, autobusnih čekaonica, sprava za rekreaciju na otvorenom, izgradnju zidića, uređenje javnih površina i slično...

'Mi ćemo i mimo ove akcije ulagati u komunalnu infrastrukturu, ali ovo je prilika da kažete koji su vam prioriteti u ovom trenutku. Kroz ovu i druge odluke želimo pokazati da nismo svrha sami sebi i da smo tu zbog vas, a ne vidim bolji način za to nego da vas uključimo u odlučivanje o raspodjeli novca koji je prvenstveno – vaš', poručio je gradonačelnik Ante Bilić koji je izuzetno zadovoljan odzivom građana.

Kako nam je rekao, dosada je u gradsku upravu stiglo gotovo 300 prijedloga građana, što je nadmašilo njihova očekivanja. Sve prijedloge djelatnici gradske uprave sada obrađuju i evaluiraju, te izrađuju troškovnike, nakon čega će, idući tjedan na osam tribina koje će se od 22. do 26. listopada održati u svih osam mjesnih odbora, građani glasovati i tako izabrati koji projekti će biti realizirani u 2019. godini. Također, Bilić najavljuje kako će se svake godine povećavati udio proračuna o kojem će građani direktno odlučivati. (gradonačelnik.hr)