Svjetski susret Spačeka po prvi puta u Hrvatskoj: U Samoboru se očekuje 3.000 vozila i 12.000 sudionika

foto: Pixabay

U Samoboru, te po prvi puta u Hrvatskoj, će se održati 23. po redu svjetski susret Spačeka. Očekuje se 12.000 sudionika iz preko 30 zemalja svijeta te oko 3.000 vozila.

Inače, riječ je o najmasovnijem susretu vlasnika i zaljubljenika u Citroenov automobil 2CV, popularnog naziva Spaček, koji se održava svake dvije godine u Europi, a ove će godine trajati šest dana, od 30. srpnja do 4. kolovoza.

„Samobor ovim događanjem staje uz bok europskim destinacijama koje su prijašnjih godina bile domaćini susreta, među kojima su De Steeg u Nizozemskoj, Salbris u Francuskoj ili Ericeira u Portugalu, a koji imaju potrebnu infrastrukturu, ljude i entuzijazam za organizaciju ovakvog velikog skupa. Samobor će time ne samo prezentirati sebe kao grad, već i cijelu Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju“, poručila je direktorica Turističke zajednice grada Samobora Martina Paladina, a prenio Radio Samobor.

Susret Spačeka izabran je i među top 30 ovogodišnjih događaja u Hrvatskoj, a organizira ga 2CV Citroën Klub sa sjedištem u Samoboru koji djeluje već 20 godina.

„Dobiti organizaciju ovakvog događaja je ogromno priznanje, ali i odgovornost jer nam dolaze spačekisti iz cijelog svijeta i želimo im predstaviti ne samo Samobor, već i druge posebnosti naše zemlje“, govori Goran Skrbin, predsjednik Kluba koji je za posjetitelje organizirao i avanturističke vožnje nakon završetka susreta – 2CV Adriatic Raid će ići kroz Gorski kotar, Liku i priobalje sa završetkom u okolici Splita, dok će 2CV Continental Raid prolaziti kroz kontinentalnu Hrvatsku, preko Hrvatskog Zagorja, Siska, Lonjskog polja i Slavonije sa završetkom u okolici Đakova.

U sklopu susreta će se također organizirati i povorka 200 2CV vozila do centra Zagreba, a posjetiteljima će na raspolaganju biti mnoštvo sadržaja - kamp s kompletnom infrastrukturom, komercijalna zona s prodajnim dijelom za trgovce rezervnih dijelova i suvenira, raznovrsna ponuda hrane i pića, svakodnevni dječji program, izbor originalnog vozila, koncetri, buvljak... (radiosamobor.hr, gradonačelnik.hr/J.L.)