Sveti Ivan Zelina – Grad po mjeri djeteta

Razlog zašto je Sv. I. Zelina grad po mjeri djeteta je taj što su se, prilikom istraživanja ''Što ti želiš promijeniti?'' u sklopu Strategije za djecu i mlade, pitanja postavljala upravo djeci, mladima i njihovim roditeljima


U sklopu Projekta Inpuls Udruge gradova RH, Grad Sveti Ivan Zelina dobio je nagradu u kategoriji Grad građana, te zaradio titulu Grad po mjeri djeteta.

'U Svetom Ivanu Zelini su svjesni da se prava djece ne događaju u nekom praznom imaginarnom prostoru već u njihovoj neposrednoj okolini, u obitelji, susjedstvu, igralištu, školi, zdravstvenoj ustanovi, knjižnici, odnosno u njihovoj zajednici. Grad Zelina je to prepoznao i ovom istaknutom praksom mogu poslužiti kao primjer ostalima', istaknula je na završnoj konferenciji Projekta Vesna Lendić Kasalo iz Ureda za udruge Vlade RH, te dodala da su građani Svetog Ivana Zeline više nego ikada do sada sudjelovali u donošenju javne politike, a udruge s kojima je grad surađivao na projektu prepoznati su kao generatori pozitivnih promjena i suradnici u povlačenju sredstava, posebice fondova Europske unije.

U Svetom Ivanu Zelini godišnje se rađa 165 djece, a djece u dobi do 18 godina je oko 2.970. Stoga je Grad zajedno s Udrugom roditelja Korak po korak 2016. godine počeo provoditi Strategiju za prava djece u sklopu 'Organizacije koje brinu', koja bi trebala trajati do 2022. godine.

Gradonačelnik Hrvoje Košćec najavljuje kako u naredne četiri godine Grad namjerava realizirati mjere predviđene tom strategijom. 'Već smo pokrenuli procese za gradnju Aquaparka Zelina, te smo potpuno renovirali i obnovili kino u Zelini. To su projekti koje su tražila naša djeca. To gradimo za njihovu budućnost', istaknuo je Košćec, podsjećajući da Grad do 2014. nije imao određenu politiku ni strategiju upravljanja gradom što je uključivalo i netransparentnost i zatvorenost gradske uprave.

Razlog zašto je Sv. I. Zelina grad po mjeri djeteta je taj što su se, prilikom istraživanja ''Što ti želiš promijeniti?'' u sklopu Strategije za djecu i mlade, pitanja postavljala upravo djeci, mladima i njihovim roditeljima. Gradonačelnik tvrdi kako je cilj bio saznati što djeci nedostaje i što priželjkuju kako bi im se osigurala bolja budućnost, ali i razvoj cijelog kraja. Tako su ispitanici, između ostalog, izrazili želju za sigurnijim prometnicama, povećanjem broja parkova i igrališta, obnove kina, glazbene škole, uvođenje kazališnih predstava i drugo.

'Sve što radimo radimo s jasno postavljenim ciljevima, planovima i indikatorima provedbe. Izgradnja aquaparka, rotor u centru Zeline, Kino Zelina, sve to radimo s ciljem da osiguramo razvoj cijelog našeg kraja i bolju budućnost djeci. Vjerujem da ćemo uskoro krenuti i s dugo očekivanom realizacijom nogostupa od Komina do Goričice, za koje smo sada u fazi lokacijske dozvole što se zakompliciralo i odužilo više nego što sam to mislio. Ali i ta realizacija sigurno ide. U međuvremenu je škola nabavila nove klupe i stolice te osigurala higijenskih potrepštine. Radimo ključne pomake na više različitih strana, a najviše me raduje to što smo prepoznati kao grad građana. Takav pristup vodi zajedništvu, transparentnosti i spremnosti da se stvara bolje okružje za život', izjavio je izjavio je gradonačelnik Košćec.

Proces uključivanja građana u donošenje lokalne politike temeljio se na 4 razine aktivnosti: edukaciji predstavnika tijela javnih vlasti kako pružiti bolju podršku građanima tijekom izrade politike, ispitivanju potreba i prijedloga djece i mladih te roditelja, informiranju i podizanju svijesti građana o važnosti aktivnog sudjelovanja u izradi politike, te provedbi sveobuhvatnog procesa savjetovanja. (L.U.)