Smart city-Green city: 'pametne' klupe u Umagu

U okviru megaprojekta „Umag: Smart city-Green city“, koji promovira održivi razvoj grada, odgovorno ekološko gospodarenje resursima te ekološko osvješćivanje građana, Grad Umag je za svoje sugrađane i turiste osigurao dvije „pametne“ klupe. Solarne klupe u svojoj konstrukciji imaju ugrađen samostalni fotonaponski sustav te proizvode električnu energiju.

U Gradu Umagu dana 4. kolovoza 2016. godine postavljene su dvije solarne klupe sa 6 sjedećih mjesta proizvođača Energomobil iz Zagreba. Obje su klupe postavljene u gradskom parku Humagum na Novoj obali.

Solarna klupa podržava rad i punjenje 4 računala i 8 mobitela te ima LED rasvjetu s velikim kapacitetom solarnih panela. Klupa ima USB utore, kao i mogućnost bežičnog punjenja, a  predstavlja i WIFI zonu. Naime, nudi i mogućnost satelitskog WIFI-a za područja bez signala ili mreže.

Ciljevi projekta kojeg je u cijelosti financirao Grad Umag su autonomni, besplatni, cjelodnevni pristup električnoj energiji za punjenje komunikacijskih uređaja, podizanje razine turističke usluge i bolja informiranost turista i sugrađana zahvaljujući besplatnom WIFI-u, a napose podizanje razine svijesti kod korištenja obnovljivih izvora energije.

„Grad Umag kontinuirano i dosljedno promiče „zeleni“ način življenja i razmišljanja. U smjeru održivog razvoja grada, Grad Umag se odlučio na novi korak, na nabavku dviju solarnih klupa čime će se bitno pridonijeti zaštiti okoliša. Solarnim klupama želja nam je pružiti kvalitetnije življenje sugrađanima s jedne strane te podići kvalitetu usluga koje nudi grad turistima s druge strane. “ naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese. (Grad Umag)