Šibenik: U dvije godine povećali izdvajanja za sport za 1,4 milijun kuna

Grad Šibenik je u posljednje dvije godine izdvajanja za sport povećao za 1,4 milijun kuna. U 2018.godini iznos za sportske klubove i udruge je povećan za milijun u odnosu na godinu ranije, a u proračunu za ovu godinu još za dodatnih 400 tisuća, pa će ukupno ove godine za djelovanje sportskih udruga na području grada Šibenika - a riječ je o 42 sportska kluba, biti izdvojeno 5,2 milijuna kuna. 

Povećana su i sredstva za stipendiranje vrhunskih sportaša, za što je ove godine izdvojeno 60 tisuća kuna, 10 tisuća više nego prošle godine. Prema prijedlogu Izvršnog odbora Zajednice sportova Grada Šibenika, stipendije su dobili Nives Radić iz Kickboxing kluba Dalmatino, Karlu Krekoviću i Ivanu Malenici iz Vaterpolskog kluba Solaris, Toniu Nakiću i Domagoju Šariću iz Građanskog košarkaškog kluba Šibenik. 

Inače, Grad Šibenik ne određuje i ne odabire svojim kriterijima tko su vrhunski sportaši već se oslanja na mjerodavnu kategorizaciju HOO-a. Prema svom Pravilniku Zajednica sportova grada Šibenika može financirati I., II. i III. kategoriju sportaša, ali s obzirom da je u 2019. godini bilo pet sportaša I. i II. kategorije, te čak 13 sportaša III. kategorije prijedlog je bio da se financira samo I. i II. kategorija u iznosu 1200,00 kuna za I. kategoriji i 950,00 kuna za II. kategoriju.

Grad je osigurao dodatna sredstva za liječničke preglede sportaša svih udruga grada Šibenika te sufinanciranje sportskih manifestacija.

Tako će u 2019. godini Grad financirati i sufinancirati Svjetsko prvenstvo u jedrenju s 400.000,00 kuna, liječnički preglede s 300.000,00 kuna, osnovnoškosla sportska natjecanja s 40.000,00 kuna, šibenske regata krstaša s 25.000,00 kuna te je za vrhunske sportaše izdvojeno 60.000,00 kuna.

„Šibenik je oduvijek bio grad sporta, a jedno od najvećih imena u povijesti hrvatskog sporta - Dražen Petrović - dijete je Šibenika. Naš grad rasadnik je sportskih talenata i zbog svega toga sportu posvećujemo posebnu pažnju. Od poticanja rada brojnih sportskih udruga do kontinuiranog ulaganja u sportsku infrastrukturu.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Iznos za redovnu djelatnost klubova od 1.400.000,00 kuna povećao se u dvije godine isključivo zbog potrebe da klubovi naprave dodatni iskorak u vidu organizacije, provođenja trenažnog procesa i odlaska na natjecanja. Naglasak je stavljen na stabilnost stručnog kadra, odnosno trenera i kvalitetnog vrednovanja posla s kojim se bave jer treneri u klubovima su jedan od najbitnijih segmenata ustrojstva svakog ozbiljnog kluba. Povećanje proračuna osjetili su svi klubovi, članovi Zajednice sportova grada Šibenika, a izrađen je i novi Pravilnik o izračunu vrijednosti i razvrstavanju sportova u gradu Šibeniku kojim se vodi Zajednica sportova u svojim prijedlozima i kreiranju samog sporta. Prema Pravilniku definirani su sportovi od sportsko-strateškog značaja za Grad Šibenik te ostali sportovi u pet razreda, a protočnost kroz razrede je moguća na temelju ostvarenja i praćenja kvalitetnog rada u klubovima.

Grad Šibenik i Zajednica sportova grada Šibenika od početka ove sportske sezone provodili su niz aktivnosti u svrhu poticanja mladih da se bave sportom, počevši od rekreacije. Sve aktivnosti su se provodile u suradnji sa sportskim udrugama grada Šibenika. Najvažniji projekt koji je proveden je besplatna poduka sportom djece predškolskog uzrasta. Projekt je naišao na vrhunski odaziv roditelja i djece, a provode ga OKK Dražen Petrović, Karate klub Šibenik i ŽKK Šibenik. U planu je uključivanje i novih sportova kroz sljedećih nekoliko mjeseci.

Grad Šibenik i Zajednica sportova pod pokroviteljstvom HOO već tradicionalno organiziraju XVIII. Festival dječjih vrtića koji će se održati 7. svibnja 2019. na terenima Sportskog centra Ljubica. To je jedna od najljepših manifestacija u godini koja okupi 600 djece predškolskog uzrasta u natjecanju u više disciplina te međusobnom druženju. 

Važno je napomenuti i kako je Grad Šibenik u posljednjih pet godina u sportske objekte uložio nešto manje od 20.000.000,00 kuna. Danas svi klubovi Grada Šibenika djeluju u vrhunskim uvjetima, a to se posebno odnosi na udruge koje djeluju u Sportskoj dvorani Baldekin, Sportskoj dvorani Miminac, Sportskoj dvorani Ljubica, Stadionu Šubićevac, Sportskom centru Ražine Donje. 

Uz proračun za sport, u gradskom proračunu svake godine osigurano je više od 7.000.000,00 kuna za proračun Javne ustanove „Športski objekti“ koja održava sve objekte u vlasništvu Grada Šibenika. (Grad Šibenik)