Rijeka: Najsuvremenijom 3D opremom do konkurentnijeg poduzetništva

Realizacijom EU projekta Proizvodni park Torpedo, rečeno je na službenom obilježavanju njegova početka, uredit će se novi poduzetnički inkubator te nabaviti najsuvremenija 3D oprema i digitalna tehnologija, koja će postojećim i budućim poduzetnicima omogućiti konkurentnost na globalnom tržištu.

Početkom listopada započeo je 22,69 milijuna kuna vrijedan projekt prenamjene postojeće neiskorištene industrijske hale 14 bivše tvornice u Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator Proizvodni park Torpedo. Vrijednost projekta prepoznala je i Europska unija, koja je putem Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Gradu Rijeci i Riječkoj razvojnoj agenciji Porin odobrila 19,3 milijuna kuna, što znači da će putem europskih fondova biti osigurano čak  97,22 %  vrijednosti projekta.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel još je jednom izrazio zadovoljstvo činjenicom što je projekt proširenja sustava postojećih riječkih inkubatora dobio podršku Europske unije, naglašavajući pritom kako je iz Europskih fondova dobiveno više sredstava nego što je Grad Rijeka u suradnji sa svojim komunalnim društvima izdvojio za kupnju prostora bivše tvornice Torpedo.

Član projektnog tima zadužen za pripremu i stavljanje opreme u funkciju Dr.sc. Sven Maričić sa Sveučilišta Juraja Dobrile u Puli, inače pionir korištenja 3D tehnologije u medicinske svrhe u Hrvatskoj, izrazio je uvjerenje kako je realizacija ovog projekta zalog za budućnost – otvorena mogućnost mladim genijalcima da uz najsuvremeniju opremu stvore inovacije, po kojima će Rijeka možda jednom ponovno biti poznata kao mjesto inovacija, kao što je to bio slučaj prije više od sto godina.

Ernest Cukrov i Doris Sošić iz RRA Porin naglasili su kako uređenje Proizvodnog parka Torpedo predstavlja nastavak sustavnog stvaranja potpore poduzetnicima, uz pružanje do sada nedostajuće usluge.

Projektom će se dobiti napredna poduzetnička infrastruktura koja će poduzetnicima osigurati kvalitetan i atraktivan radni prostor na površini od 1.557,34 m2 za potrebe rada te za smještaj ostalih sadržaja inkubatora. Predviđeno je uređenje 16 inkubacijskih jedinica za stanare inkubatora u prizemlju građevine, 2 uredska prostora na katu (inkubacijski teh-lab) za tvrtke s djelatnosti u segmentu inženjerstva, odnosno projektiranja te konferencijske dvorane. Najvrjedniji dio projekta predstavlja kupnja opreme vrijedne 13,25 milijuna kuna. Nabavit će se četiri 3D printera za lijevanje u plastiku, metal i pijesak, CAD softver, softver za povratno inženjerstvo i profesionalno industrijsko prijenosno računalo s grafičkom stanicom.

Nova poduzetnička infrastruktura omogućit će lakši pristup znanju, informacijama i visokokvalitetnim uslugama za pokretanje vlastitog poslovanja budućih korisnika i novoosnovanih tvrtki te povećanje stope njihovog opstanka na tržištu, a postojećim malim i srednjim poduzetnicima unapređenje njihove uspješnosti.

Postojeći i potencijalni poduzetnici moći će koristiti najsuvremeniju 3D opremu i digitalnu tehnologiju što će im omogućiti skraćivanje vremena izrade raznih prototipova, rezervnih dijelova kao i proizvoda u cjelini. Oprema će poslužiti i za edukaciju i osposobljavanje za rad na strojevima posljednje generacije u segmentu 3D tehnologija. Navedeno povećava konkurentnost malih i srednjih poduzetnika odnosno njihovu učinkovitost, kvalitetu proizvoda i usluge te dobit, a uz pomoć poduzetničke potporne institucije, odnosno Riječke razvojne agencije Porin d.o.o. kao budućeg operatera infrastrukture Proizvodnog parka Torpedo.

Stoga je odabir tehnologije postavljen na način da optimalno odgovori na tržišne zahtjeve poduzetnika i pruži im kompletnu uslugu u različitim segmentima, prije svega na razvoju novih ili poboljšanih proizvoda i optimizaciji proizvodnih procesa. Denis Lončar, zadužen za tehnološku podrška projekta, predstavio je opremu koja se planira nabaviti te istaknuo njezinu široku primjenu u području medicine, umjetnosti, brodogradnje, ljevarstva i alatničarstva.

Bespovratna sredstava za realizaciju Proizvodnog parka Torpedo odobrena su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a pored Grada Rijeke, RRA Porin i Sveučilišta Juraja Dobrile u Puli, partneri na projektu koji će trajati 18 mjeseci su i Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Rijeci, Ustanova Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS te Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci (STEP RI). (Grad Rijeka)