Pula: Ugostiteljima i ove godine pomoć ugostiteljima u pronalasku kvalitetne radne snage

Pula je među gradovima koji će svojim ugostiteljima pružiti izravnu pomoć i omogućiti im da na jednostavan način, bez suvišne papirologije, uz minimalna novčana izdvajanja, lakše i brže pronađu kvalitetnu sezonsku radnu snagu iz čitave Hrvatske, a i šire.

I ove se godine nastavlja lani započet projekt specijaliziranog strukovnog portala za pomoć u zapošljavanju u ugostiteljstvu www.gastroposao.eu i Grada Pule na suradnji pri rješavanju problema nedostatka kvalitetnih sezonskih radnika u ugostiteljstvu i turizmu, jednog od najvećih problema hrvatskog turizma posljednjih godina.

Nakon dobrih rezultata prošlogodišnje pilot suradnje portala www.gastroposao.eu i Grada Pule, kad se tijekom svibnja i lipnja pulskim malim i srednjim poduzetnicima u ugostiteljstvu i turizmu pomoglo u pronalaženju radne snage, ove su se godine u projekt dodatno uključili u Istri Rovinj i Medulin te Grad Novalja na Pagu.

Grad Pula prvi je grad koji je prepoznao potrebu za stvaranjem jednostavne i egzaktne mjere pomoći pri zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmu te je donio odluku da svi ugostitelji s područja Grada Pule mogu iskoristiti poticaje u iznosu od 90 % za financiranje i pronalaženje radne snage objavom natječaja na portalu www.gastroposao.eu.

„Svjedoci smo koliko je danas izazovno pronaći kvalitetnu radnu snagu, posebice u turizmu. Turistička je sezona pred vratima, a naša je intencija brzo i jednostavno „spojiti“ ponudu i potražnju na tržištu rada i upravo je zato ovaj projekt važan. Ukoliko se kao destinacija i dalje želimo razvijati i raditi kvalitativne iskorake u našoj ponudi, tada je ključno imati kvalitetnu radnu snagu“, kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Pula će tako i ove godine pred turističku sezonu svim svojim ugostiteljima pružiti izravnu pomoć i omogućiti im da na jednostavan način, bez suvišne papirologije, uz minimalna novčana izdvajanja, lakše i brže pronađu kvalitetnu sezonsku radnu snagu iz čitave Hrvatske, a i šire.

Operativno to znači da poduzetnici u objavi natječaja na portalu www.gastroposao.eu u troškovima sudjeluju samo sa 100 kn dok ostatak za njih subvencioniraju njihove lokalne uprave. Ovim pristupom pomaže se ugostiteljima jer mali i srednji poduzetnici teže mogu odvajati znatnija sredstva potrebna za natječaje. Jedini je uvjet da su korisnici mjera s područja gradova Pule, Rovinja i Novalje te općine Medulin.

Važno je spomenuti da se unutar ovog projekta izbjegavaju posrednici jer poslodavac i posloprimac međusobno direktno komuniciraju. Posloprimci, radnici, ne trebaju pisati molbe za posao i životopise već jedino trebaju ispuniti pripremljeni upitnik na portalu www.gastroposao.eu koji je prilagođen pravilima struke i pisan jezikom koje kuhari, konobari i ostali djelatnici razumiju.

Poslodavci, ugostitelji, pak uz pomoć portala www.gastroposao.eu dobivaju oglase u kojima se kvalitetno prezentira tko su i što nude, realno opisuju radni uvjeti, plaća, radno vrijeme i sve ono što radnike zanima. Sam poslodavac bit će na portalu pozicioniran kao veliki istaknuti oglašivač u trajanju od 30 dana - u ovom smislu ušteda za samog poslodavca je znatna.

Gastroposao.eu pružat će svu logističku pomoć kod objave natječaja na samom portalu, promovirat će natječaje kroz društvene mreže i druge medije te proaktivno obavještavati posloprimce putem e-maila ili WhatsApp-a. Čitava akcija bit će dodatno marketinški popraćena u nacionalnim i regionalnim medijima. (Grad Pula)