Projektni ured Ivanec: Povukli 3,66 mil. kuna iz EU fondova za poduzetnike

Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove na natječajima E-impuls i Kompetentnost i razvoj malih i srednjih poduzeća koje je raspisalo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (riječ je o natječajima kojima se novac za projekte tvrtki osigurava iz EU fondova) uspio je privući 3.667.725,99 kuna za čak 11 projekata za poduzetnike s ivanečkoga područja!

Sve projekte su za potrebe poduzetnika pripremili i aplicirali na natječaje konzultanti Projektnog ureda Grada Ivanca predvođeni direktoricom Poslovne zone Ivanec mr. sc. Lanom Labaš. 

Ovakvim rezultatima je pilot projekt osnivanja Projektnog ureda i više nego opravdao razloge svoga osnivanja, ali i priznanja i nagrade koja je Grad dosad dobio za njega.

Podsjećamo, Projektni ured je osnovao Grad Ivanec te usluge mladih, visokoobrazovanih kadrova, s certifikatom voditelja EU projekata, stavio na raspolaganje svim tvrtkama, obrtima, OPG-ovima i udrugama.

Evo sada i detaljnije o rezultatima uspješne suradnje poduzetnika s Projektnim uredom. 

Na prvom natječaju Ministarstva gospodarstva pod nazivomE – impuls prošlo je osam projekata ivanečkih poduzetnika. Njihova ukupna vrijednost jest 2.270.772,55 kuna, a od toga je iz EU fondova povučeno 1.160.097,13 kuna bespovratnih sredstava. 

Sada slijedi provedba projekata u kojima će naši poduzetnici dobivena sredstva investirati, a to bi trebalo rezultirati novim zapošljavanjem na koje su poduzetnici obvezali pa se tako očekuje da će kroz odobrene projekte osam poduzetnika otvoriti minimalno 22 nova radna mjesta.

Što se tiče drugog natječaja - Kompetentnost i razvoj malih i srednjih poduzeća, koji je bio puno kompleksniji i financijski izdašniji – u njemu su odobrena tri projekta ukupne vrijednosti 6.426.135,25 kuna, od čega je bespovratnih 2.507,628,86 kuna. Kroz ove projekte poduzetnici bi trebali zaposliti minimalno 26 novih radnika.

Zbroje li se iznosi odobrenih sredstava, dolazi se do brojke od 8.728.366,54 kuna novih investicija, a od toga će se 3.667.725,99 kuna financirati bespovratnim sredstvima.Sav taj novac će se u periodu od dvije godine ubrizgati u gospodarstvo. Neosporno je da bi takva financijska injekcijamorala imati multiplicirajući učinak, pogotovo zato što bi seprovedbom projekata trebalo otvoriti 48 novih radnih mjesta, a to bi svakako trebalo rezultirati porastom prihoda iizvoza.

Spomenimo na kraju da su navedeni natječaji bili otvoreni još u drugoj polovici 2016. godine, no evaluacija i donošenje konačnih odluka o financiranju čekali su se zaista dugo, gotovo 10 mjeseci. Uspjeh je tim veći zna li se da je samo na natječaj E – impuls bilo podneseno 2.099 prijava poduzetnika iz cijele Hrvatske! 

Pristigli rezultati direktan su odraz i rezultat gradske politike koja je primarno usmjerena na poticanje poduzetništva i novih investicija. Komentirao ih je i gradonačelnik Milorad Batinić koji je sa suradnicima iz gradske uprave uputio čestitke Projektnom uredu i direktorici L. Labaš.

- Ovaj uspjeh samo mi dodatno potvrđuje ono u što sam bio siguran od samog početka, a to je da je Projektni ured odličan gradski poduzetnički i marketinški projekt te da su mladi voditelji EU projekata prerasli u izvrstan tim kojeg valja zadržati i njegov rad i dalje poticati – izjavio je M. Batinić. (Grad Ivanec)