Projekt „Bjelovarski doručak“ dobiva nutricionista

Bjelovarski doručak krenuo je u drugu fazu u kojoj će grad Bjelovar angažirati nutricionista za izradu programa prehrane za djecu prema kojemu će kuhinje vrtića i škola imati jedinstveni, zdrav jelovnik koje će se sastojati od svježih, lokalnih namirnica.  

Podsjećamo, Grad Bjelovar je, u rujnu prošle godine, pokrenuo projekt Bjelovarski doručak sa željom da lokalni poljoprivredni prehrambeni proizvodi budu zastupljeni u vrtićima i školama. Povezao je, stoga, obiteljska poljoprivredna gospodarstva s vrtićima i školama kako bi poljoprivrednicima bjelovarskog kraja osigurao tržište za njihov proizvod, a ono što je još važnije, djeci svježi, domaći obrok - voće, povrće, meso, med, jaja te kruh bez aditiva.

Od rujna, kada je i sam projekt pokrenut, uključeno je više od trideset OPG-ova koji su objedinjeni i zajednički nastupaju i kao dobavljači. Prisutne su tako udruge voćara, ratara i medara koje predstavljaju lokalne proizvođače koji će s velikim brojem različitih proizvoda školskoj djeci moći ponuditi svježu hranu s bjelovarskih polja.

Isto tako, u projekt se neprestano uključuje sve više obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a hranu s njihovim proizvodima koristi još i bjelovarska Pučka kuhinja te bjelovarski Dom za odrasle osobe. Sve više se u projekt uključuju i bjelovarski ugostitelji koji su u svoj jelovnik uključili i poznati bjelovarski Majburger i sir.

Vrlo smo oprezni od početka provedbe projekta da sve bude u okviru postojeće zakonske regulative te smo održali brojne sastanke s mjerodavnim institucijama od Ministarstva poljoprivrede Uprave za veterinarstvo, Hrvatske gospodarske komore, Savjetodavne službe do samih poljoprivrednih proizvođača te ravnatelja vrtića i škola kako bi naš, jedinstveni projekt u Hrvatskoj, bio i ostao jedna dobra, zdrava priča – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara Igor Brajdić.

(gradonacelnik.hr)