Prije blokade, Grad Bjelovar svojim dužnicima nudi otplatu duga na rate

Zbog duga od čak 15,9 milijuna kuna koji je nastao proteklih godina, ponajviše zbog neplaćanja komunalne naknade i doprinosa, u Gradu Bjelovaru su osmislili novi model naplate kojim će se dužnicima omogućiti otplata na rate. Gradsko vijeće na svojoj će idućoj sjednici odlučivati o Pravilniku o uvjetima otplate duga, a novi model predstavljen je u utorak na konferenciji za novinare.

Novim modelom naplate duga Grad Bjelovar želi napraviti 'clean start', poručio je gradonačelnik Dario Hrebak ističući kako žele krenuti od nule i biti jednaki prema svim poduzetnicima koji su u krizi zapali u određene financijske poteškoće.

'Napravili smo pravedan model preko kojega ćemo pomoći poduzetnicima, ali isto tako na suptilan i jednostavan način probati naplatiti jedan dio dugovanja. Prema svim poduzetnicima ćemo ići sa jednakom mjerom i pokušati pomoći, ali ne i odmoći onima koji su tijekom ovih godina uredno plaćali svoje obveze prema Gradu', kazao je Hrebak ističući kako je cilj pomoći onima koji su zapali u financijske poteškoće, ali to ne znači da će oni biti privilegirani i da će to ići nauštrb drugih građana koji su redovno plaćali svoje obveze. 'Mislim da je ovo vrlo korektno i to je zadnja linija granice koju možemo prihvatiti. Dakle, obročna otplata duga na 24 mjeseca, a ako netko zakasni jedan mjesec, idemo s blokadom', kazao je Hrebak. Na svom Facebooku Hrebak je poručio i kako ne žele da se više ponavljaju situacije da dugovi privilegiranih odlaze u otpis. Također, ako Grad ovim modelom uspije naplatiti nekoliko milijuna kuna, taj novac neće investirati u neki projekt već će za isti iznos ukinuti ili umanjiti neki drugi namet, najavljuje Hrebak.

Voditeljica Odsjeka za naplatu komunalnih i drugih gradskih prihoda Željka Vizi kazala je kako se svaki dužnik može obratiti njezinom Odsjeku i zaključiti Sporazum o otplati kojim će se regulirati obročna otplata duga. Iznos obročne otplate ovisit će o visini duga koji će se moći rascjepkati u maksimalno 24 rate. Za to vrijeme neće se obračunavati zatezna kamata, čime Grad također izlazi u susret dužnicima, kazala je Vizi. Navela je, također, kako je 2,2 milijuna kuna od ukupnog duga prema Gradu spremno za otpis zbog stečaja, likvidacije ili zato što je tvrtka dužnik već obrisana iz sudskog registra. 'U jednom trenutku smo imali čak 21 milijun kuna nenaplaćenih potraživanja. U 2017. godini Grad je pokrenuo ukupno 1153 ovršnih postupaka, dok ih je 2016. godine bilo 539', navela je Vizi.

Inače, naplata potraživanja u Gradu Bjelovaru je 86% što je iznimno dobro te je daleko od državnog prosjeka.(izvor: bjelovar.live)