Poreč: U Fondu za izvrsnost u sportu prikupljeno već 143 tisuće kuna

fo: Pixabay

Grad Poreč-Parenzo prošle je godine uspješno aktivirao Fond za izvrsnost u sportu koji financijskim sredstvima podržava najbolje klubove i sportaše Poreča, a ova se dobra praksa nastavlja i u tekućoj godini.  

Za izvrsnost u sportu podrazumijeva se postizanje izuzetnih rezultata i uspjeha u ekipnom i pojedinačnom natjecanju na svjetskim i europskim prvenstvima, u svjetskim i europskim ligama i kupovima, olimpijskim i mediteranskim igrama, univerzijadi, domaćem i ligaškom kup natjecanju, temeljem rezultata u protekloj godini. Status sporta, sustav natjecanja, nastupi na svjetskim i europskim prvenstvima, te kategorizacija sportaša kriteriji su na temelju kojih Izvršni odbor Sportske zajednice Grada Poreča odlučuje o raspodjeli sredstava iz Fonda za izvrsnost. Temeljem prethodnih kriterija Izvršni odbor Sportske zajednice Grada Poreča predlaže i utvrđuje listu klubova koji polažu pravo na raspodjelu prikupljenih sredstava, a  to su u ovoj godini od ekipnih sportova Rukometni klub Poreč, Odbojkaški klub Poreč, Ženski kuglački klub Istra Poreč, Boćarski klub Istra Poreč, Nogometni klub Jadran Poreč, te klubovi pojedinačnih sportova  Klub sportsko-ritmičke gimnastike PorečKick boxing klub King i Mačevalački klub Špada.

Kako ističe gradonačelnik Loris Peršurić, njegov zadatak i zadatak njegova tima je maksimalno se potruditi kako bi se prikupili željeni iznos, tražeći financijsku podršku od gospodarskih subjekata u gradu. To je od izuzetne važnosti za porečki sport i njegov razvoj, ali i za prisutnost i društvenu odgovornost svih gospodarskih subjekata u gradu. 

U tijeku 2019. godine u porečki je Fond za izvrsnost za sada prikupljeno 143.000 kuna, od čega je 100.000 kuna donirala tvrtka Valamar Riviera, Privredna banka Zagreb 35.000 kuna, Grip Juričić d.o.o. tvrtka za građevinarstvo iz Pazina 5.000 kuna i Libusoft Cicom d.o.o. iz Zagreba 3.000 kuna. 

"Kao grad sporta moramo voditi računa o svim aspektima sporta u našem gradu. Možemo reći da smo u Hrvatskoj pri samom vrhu što se tiče broja sportaša u gradu, imamo šest javnih dvorana i više od stotinu polivalentnih i dječjih igrališta. Težit ćemo sve više davanju u sport, u granicama naših mogućnosti, a izgradnjom sportske infrastrukture nastojimo povećati kvalitetu sporta u našem gradu. Osim toga, klubovi i sportaši veliki su ambasadori našeg grada, jer najbolje predstavljaju ime Poreča na europskim i svjetskim natjecanjima", kaže gradonačelnik Peršurić i zahvaljuje se svim poslovnim subjektima koji su sudjelovali u financiranju porečkog Fonda za izvrsnost.

Lani je za Fond u izvrsnost u sportu prikupljeno 300 tisuća kuna, a sredstva su raspodijeljena na RK Poreč, OK Poreč, ŽKK Istra, BK Istra Poreč, NK Jadran Poreč, KRSG Poreč, te jedriličarski klub Horizont.

Klubovi su utrošili navedena sredstva za podmirenje članarina, kotizacija, stipendija i licenca sportaša, nabavku opreme, smještaj sportaša na natjecanjima, izradu plaketa i medalja, kondicijske pripreme i ostalo.

Inače, Grad Poreč se, prema našem istraživanju, nalazi na četvrtom mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanjima za sport i rekreaciju u što je, 2017. godine. uložio 16,4% od svog ukupnog proračuna što je 1781 kuna po stanovniku. (Grad Poreč)