Poreč: Udrugama za projekte dodijeljeno gotovo milijun kuna

U Gradskoj vijećnici danas, 28. veljače 2019., održana je prigodna svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli financijskih sredstava iz Proračuna Grada Poreča-Parenzo programima i projektima organizacija civilnog društva u području razvoja civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi.

Grad Poreč-Parenzo je, kao i lanjske godine kada je prvi put pokrenuta ova praksa, natječaj proveo u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. Do ove je suradnje došlo kako bi se povećala transparentnost i omogućila jednaka pozicija za sve prilikom prijave na natječaj, te unaprijedio cijeli proces zaprimanja, procjene i ocjene projektne prijave. Zaklada je odabrana kao najstručnija za područje civilnog društva u Istarskoj županiji.

"Suradnja s udrugama u našem gradu duga je i kvalitetna, a na ovaj smo se korak odlučili kako bismo građane upoznali s time na što se troši javni novac", rekao je uvodno gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i napomenuo kako je Poreč protekle godine proglašen za grad s najboljom kvalitetom života, a zasigurno projekti udruga doprinose tome da Poreč bude bolji i ljepši grad za život svim generacijama, jer odobreni projekti pokrivaju vrlo različita područja – od aktivnosti za djecu, do rada s mladima i umirovljenicima, sve do aktivnosti u kulturi.

Danas su udrugama Društvo Naša djeca Poreč, Udruzi mladih USB Poreč, Centru za građanske inicijative Poreč, Studiju za izvedbene umjetnosti MOT 08, Sustavu orkestara djece i omladine El sistema Hrvatske - Podružnica SODO Centar Istra, Društvu za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine, Klubu Srba Grada Poreča-Parenzo, Zajednici Talijana Poreč-Communita' degli Italiani Parenzo, Udruzi za oživljavanje povijesti Društvo prijatelja Giostre, Udruzi Lux Vitae, Klubu liječenih alkoholičara Poreč, Udruzi umirovljenika „Klub Galija“ Poreč, Udruzi Institut Pula, Sindikatu umirovljenika Poreč, Društvu invalida Poreč, Društvu distrofičara Istre, Planinsko rekreativnom Klubu slijepih Istarske županije, Udruzi gluhih i nagluhih Istarske županije , Udruzi antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Poreč, Društvu „Josip Broz Tito“ i Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske kroz potpis ugovora dodijeljena sredstva. U tijeku je i natječaj za dodjelu sredstava za projekte u poljoprivredi za što je u proračunu planirano oko 200.000 kuna, što zajedno sa dodijeljenim sredstvima iznosi oko milijun kuna.

"Ne smijemo zaboraviti da Grad Poreč, uz financiranje ovih udruga, financira i udruge u sportu i Sportsku zajednicu s nekih osam milijuna kuna. Zbrojimo li sve, dolazimo do brojke od gotovo 10 milijuna kuna za porečke udruge u sportu, poljoprivredi i razvoju civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi. Uvijek može više i bolje, i zato smo u suradnji s udrugama uvijek otvoreni za sve prijedloge, primjedbe i kritike", zaključio je Peršurić.

Upraviteljica Zaklade Helga Možé Glavan istaknula je Poreč kao primjer grada koji je pokazao spremnost da poveća razinu transparentnosti u ovakvim natječajnim postupcima i da prilikom dodjele može objektivno odlučiti.

"Sveukupno je 26 projekata udruga odobreno za financiranje, ali suradnja s Gradom ostvaruje se i kroz drugačije oblike financiranja – poput osiguravanja prostora, uređenja", rekla je Možé Glavan. (Grad Poreč)