Pleternica: Projekt aglomeracije u završnoj fazi

Projekt aglomeracije Grada Pleternice, odnosno sustava odvodnje za kućanstva je ušao u završnu fazu. Gradonačelnica Antonija Jozić potpisala je ugovor sa direktorom tvrtke Tekija d.o.o, Antom Kolićem o suradnji na provedbi navedenog projekta koja uključuje sufinanciranje, pripremu i provedbu.

Ovo je najveći projekt ikada u Pleternici, vrijedan čak 146 milijuna kuna bez PDV-a, od čega je Grad dužan osigurati svega 2,5 posto, odnosno 4 milijuna kuna. 'Izgradnjom sustava odvodnje u našim naseljima rješavamo građanima veliki problem, ali i nastavljamo sa ciljem da Pleternica bude što uređenija za život, da naš okoliš bude čist i da podignemo kvalitetu života u našim mjestima', kazala je gradonačelnica. Istaknula je kako joj je žao vremena koje je iza nas jer smatra kako je navedeni projekt, odnosno potpis ugovora mogao doći i puno ranije. - Iskreno žalim što u prošloj Vladi nije bilo sluha za ovaj projekt te je on napredovao nikakvim ili minimalnim koracima. Da se tada radilo kao što se radi u posljednjih nekoliko mjeseci već smo mogli imati strojeve na terenu, a radove u poodmakloj fazi. Međutim veseli me činjenica da je ovaj projekt pri kraju te da ćemo nastaviti ovim tempom što je jamstvo za brzo rješavanje problema kanalizacije u našim selima', istaknula je Jozić.

Nakon predaje aplikacije i odobrenja EU sredstava raspisat će se natječaj za izvođača radova, a sami radovi na 40 kilometara dugoj kanalizacijskoj mreži i izgradnja pročistača otpadnih voda trebala bi krenuti koncem ljeta. Radovi izgradnje mreže trajat će oko dvije godine, a pročistača oko tri. Ovim projektom rjesava se pitanje odvodnje sljedećih naselja: Gradac, Bresnica, Sulkovci, Frkljevci, Kadanovci, Novoselci, Trapari, Vesela, Blacko, Viškovci, Srednje Selo, Kuzmica te će završetkom projekta oko 90% kućanstava imati mogućnost priključenja na sustav odvodnje. Preostala naselja obuhvaćena su drugom i trećom fazom projekta te će se tome pristupiti nakon ovog projekta, a financirat će se iz EU sredstava- programa ruralnog razvoja. (Grad Pleternica)