Petrinja: Gradskim udrugama dodijeljeno gotovo 730 tisuća kuna

Krajem prošlog tjedna petrinjski je gradonačelnik Darinko Dumbović, zajedno sa svojim suradnicima, potpisao ugovore s gradskim udrugama iz područja socijalne skrbi, kulture i zdravstva te s onima iz područja Domovinskog i II. svjetskog rata, ukupno vrijedne gotovo 730 tisuća kuna.

Za programe udruga u kulturi te njihove programe i projekte će ove godine tako biti izdvojeno nešto više od 377 tisuća kuna. „Imate jednu kvalitetnu, ogromnu, značajnu ulogu u gradu Petrinji i mi kao grad jednostavno ne bi mogli funkcionirati da nema vas, vaših programa, dobrih volonterskih djela koje na neki način prezentirate ne samo zbog ljubavi, ne samo zbog sebe, nego zbog svih tradicionalnih vrijednosti koje naš grad ima i koje treba držati čvrsto u svojim rukama a vi ste te ruke grada koje to držite i čuvate. Sadržaji su ponekad različiti, ali dajemo tu jednu svoju poruku da to bude jedna cjelina i da na kraju kao cjelina prosperiramo kao jedno civilizirano društvo, kao grad koji ima svoju bogatu kulturu, tradiciju, povijest koja je preznačajna da ne bi o tome vodili brigu. Nikada nema dovoljno novaca, novci su tu da ih rasporedimo koliko toliko pošteno i korektno. Grad Petrinja je grad europskih fondova, povlačimo izuzetno velika sredstva i preko programa koji su iz Intervencijskog plana gdje se upravo i te tradicionalne vrijednosti kroz čuvanje baštine može aplicirati. Nadam se da ćemo biti dobri partneri i u sljedećem razdoblju i da u tom sljedećem razdoblju ćemo biti dobri primjeri kako su trajne vrijednosti grada Petrinje i u našima a pogotovo u vašim rukama“, poručio je gradonačelnik Dumbović na potpisivanju.

Udruge iz područja socijalne skrbi ostvarile su pravo na 107 tisuća kuna, a riječ je o Udruzi slijepih SMŽ – Sisak, Centru za žene ADELA, Udruzi osoba s invaliditetom SMŽ, Udruzi Pomoć starijim osobama, Udruzi za razvoj lokalne zajednice „Naš život“, Udruzi za pomoć i njegu starim i nemoćnim osobama „STAR“, Dobrotvornom društvu Merhamet Sisak i Udruzi osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetom Grada Siska.

„Ovih dana kroz našu Malu vijećnicu mnoge udruge u kontinuitetu dobrih politika, komunikacija i partnerskih odnosa rade zajednički dobra djela i da se dobra djela trebaju artikulirati kako bi se nagradili kroz vaše programe i planove te da zajednički dođemo do cilja. Vi ste tu, jedan dobar dio udruge koje odrađuju svoj dio posla i to mogu reći vrlo dobro, a bolje možeš, ako imaš dovoljno novaca, ne možeš ako nemaš. Gledamo na budućnost, te ne smijemo dopustit da ostala područja koja su napuštena da zaostaju u napretku za razliku od ostalih dijelova Hrvatske. Tu moramo stvoriti snažniji i veći obrambeni mehanizam kako bi se održali da nismo samo statistika na ovom području i da vidimo što još možemo snažnije artikulirati kroz EU fondove i europske socijalne fondove. Mogu reći da sam zadovoljan pomacima Intervencijskog plana gdje imamo tu jednu socijalnu koheziju koja je izuzetno važna i s kojom se mnoge udruge trebaju upoznati. Ako bi zajednički bili partneri, inače kroz mnoge natječaje koji ne idu samo iz EU fondova, nego koji idu iz županije, resornog Ministarstva, firmi i ostalih koji pomažu i imaju u svojoj projekciji neka ciljna proračunska sredstva za mnoge udruge“, kazao je gradonačelnik.

Udruge iz područja zdravstva su potpisale ugovore u vrijednosti od 71 tisuće kuna, a riječ je o Udruzi „Naš život“, Dijabetičkom društvo Grada Siska, Centru za poboljšanje kvalitete življenja i razvoj ljudskih vrijednosti „Humanika“ te Dobrotvornom društvu Merhamet Sisak. „S iskrenom željom vjerujem da ćemo podići standard zdravstvenog stanja kroz vaše djelovanje koje imate u svojim programima što je u svakom slučaju posebno za grad. Cilj je i senzibilizirati ljude da se bave što više prevencijom. Pozivam vas da se priključite što više jer Petrinja traži partnere i u ostalim zdravstvenim standardima naših bolnica. Već imamo zajedničke projekte sa neuropsihijatrijskom bolnicom„Dr. Ivan Barbot“ u Popovači i s Općom bolnicom „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak gdje smo donirali 100 tisuća kuna“, istaknuo je gradonačelnik Dumbović na potpisivanju.

Za udruge iz područja Domovinskog te II. svjetskog rata je osigurano 173 tisuće kuna. „Kroz partnerske odnose sa udrugama koje su proistekle iz Domovinskog rata i svim ostalim udrugama moramo napraviti ono što je najvažnije a to je sačuvati civilizacijske dosege. Grad Petrinja je u stvaranju neovisne Republike Hrvatske imala ogroman doprinos kroz ljudske žrtve, žrtve hrvatskih branitelja, kroz stradanja, ranjavanja i sveg mogućeg devastiranja prostora u kojem smo živjeli i u kojem živimo i dobili smo ono što imamo a to znači ponekad i devastirane odnose koje moramo graditi. Graditi možemo samo s uzajamnim poštovanjem, poštovanjem različitih potreba, kultura, interesa, vjeroispovijesti i svega onoga što kao jedna civilizirana zajednica možemo dati poruku. Da bi to očuvali moramo imati kao udruge i kao Grad svoje programe, ti programi nose u sebi ono što vi kao udruge imate i mogu reći da sam za sada zadovoljan sa vašim radom i da možemo sa obostranim nastojanjima dati sve od sebe da svakog dana imamo bolje programe i da sve ono što kroz povijest imamo u svojoj baštini, da sačuvamo upravo kroz te vrijednosti. Mislim da smo na dobrom putu da izgradimo grad, da izgradimo sebe i ono što je najvažnije i one odnose koji bili takvi kakvi jesu, to su po meni vaše buduće zadaće. Nastojati ću pomoći koliko je u mojoj moći. Molim vas da u svakoj godini napravimo iskorak onoga što smo dobili u nasljeđe, kao nova država, da sačuvamo te vrijednosti a to su stvarno vrijednosti, pogotovo iz Domovinskog rata.“ U ime prisutnih udruga zahvalio se Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje te dodao: „Naravno da su naša očekivanja uvijek veća i da uvijek bi bilo bolje da je više ali moramo biti svjesni da su financijske mogućnosti takve kakve jesu. Ovo što je rekao gradonačelnik me veseli, da ukoliko bude projekcija punjena Proračuna da će biti mogućnosti pojačavanja nekih projekata, naravno onih koji su važniji i prepoznatljivi, to je dobro“, zaključio je gradonačelnik Dumbović (gradonačelnik.hr/J.L.)