Penava: 'Ukidanje prijevoza studentima samo je jedna od nužnih mjera štednje'

Odluka gradonačelnika Vukovara Ivana Penave o ukidanju subvencioniranja prijevoza studentima koji studiraju u Osijeku bila je jedna od zastupljenijih tema u pitanjima vijećnika na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća, pri čemu je gradonačelnik poručio kako to nije ni prva ni zadnja restriktivna mjera koju Grad provodi i koju će provoditi. Grad će, upozorio je, zbog porezne reforme izgubiti oko 20 milijuna kuna sredstava, a kada se na to dodaju i sudski procesi koje Vukovar gubi zbog loših koraka u prošlosti, jedino što preostaje je racionalnost u poslovanju i potrošnji.

Penava je naveo kako je u posljednjih nekoliko godina provedeno niz mjera uštede s kojima se nije izlazilo u medije - smanjene su dužnosničke plaće u Gradu za osam posto, a broj službenih vozila s 14 na 6. Istovremeno, naglasio je, Grad je ostvario velike i važne projekte poput otvaranja Plivališta i skorog otvaranja nove Gradske tržnice.

Što se tiče ukidanja subvencioniranja studentskog prijevoza, Penava je rekao kako se financiranje provodilo bez ikakvih kriterija, te da je u startu bilo nepošteno što se prijevoz sufinancirao samo onim studentima koji putuju u Osijek, ali ne i druge gradove.

'Ekonomska cijena karta za Osijek iznosi 1500 kuna, a studenti koji su primali pri tome i stipendiju bili su financirani s ukupno od 2000 do 2500 kuna. Koji grad u Hrvatskoj čini slično za studente i je li Vukovar toliko bogat?', upitao je gradonačelnik i rekao da se prijevoz studenata više neće sufinancirati.

Demantirao je ponovo napise o tome da je Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Vukovara, na temelju prestanka subvencioniranja prijevoza studentima, sebi povisio izdvajanja za plaće u iznosu od 2 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Ustvrdio je kako je nevjerojatna lakoća iznošenja netočnih informacija u medijskom prostoru, kako od strane novinara tako i od strane pojedinih političara na lokalnoj razini jer je zakonski nemoguće učiniti tako nešto budući da su temeljne dvije komponente za izračun plaće koeficijent i osnovica te da se plaća može mijenjati samo cijeloj Gradskoj upravi istovremeno.
Na pitanje koliko Grad Vukovar izdvaja za djecu i mlade putem stipendija, naknada za novorođenčad i ostale programe te koliko ona iznose u usporedbi s ostalim gradovima u RH, Penava je istaknuo kako je Grad Vukovar po istraživanju portala gradonačelnik.hr, prvi u Hrvatskoj po davanjima za djecu i mlade.

Kompletno izvješće sa sjednice Gradskog vijeća Vukovara možete pročitati na službenim stranicama grada. (gradonačelnik.hr)