Pazin: Povećan broj studentskih stipendija

U srijedu su u Pazinu svečano potpisani ugovori o stipendiranju sa studentima koji su pravo na stipendiju ostvarili na ovogodišnjem Natječaju. Grad Pazin je ove godine dodijelio dvadeset novih studentskih stipendija, za razliku od petnaest koliko ih se dodjeljivalo prijašnjih godina. Potpisivanju je uz gradonačelnika Renata Krulčića i njegove suradnike prisustvovalo i petnaest novih stipendista, odnosno njihovih roditelja.

Budući da je u tijeku donošenje rang lista drugih stipenditora, i da se jedan kandidat ovogodišnjeg natječaja koji je ostvario pravo na gradsku stipendiju odlučio za stipendiju drugog stipenditora, pravo na gradsku stipendiju ostvarit će prvi kandidat ispod crte s rang liste.

Ove se godine na Natječaj za dodjelu studentskih stipendija prijavilo šezdeset i sedam kandidata, redovitih studenata koji studiraju izvan Pazina, za razliku od prošlogodišnjih četrdeset i jedan, što govori u prilog tome da je u trendu povećanje interesa za gradske stipendije.

Ove godine natječaj je proveden prema novom pravilniku koji je donesen u srpnju 2017. godine, a najveća razlika u odnosu na stari je ta da nema više kriterija materijalnog položaja, dok su pojačani socijalni kriteriji, povećan je broj bodova za deficitarnost i uvedeno je vrednovanje volonterskog angažmana prema broju ostvarenih volonterskih sati u prethodnoj akademskoj godini.

Grad Pazin u ovoj godini sveukupno stipendira šezdeset pet stipendista, od čega je dvadeset tri pravo na stipendiju ostvarilo ove godine – tri učenika i dvadeset studenata. Iz proračuna se za stipendije izdvaja nešto manje od pola milijuna kuna. Stipendija Grada Pazina iznosi 700,00 kuna za studente, odnosno 550,00 kuna za učenike, a stipendisti koji ju jednom dobiju, ostvaruju pravo na njenu isplatu do kraja školovanja, pod uvjetom da redovito upisuju više godine. (Grad Pazin)