Vlada i EIB zajedno će razviti investicijsku platformu za razvoj pametnih gradova i otoka

Popis projekata za ulaganja u pametne gradove će služiti kao podloga za programiranje i provedbu mehanizma ITU za gradove u razdoblju nakon 2020. godine


Kako bi se oslobodili potencijali za brži i održiv razvoj hrvatskih jedinica lokalne samouprave i otoka, Europska investicijska banka (EIB) i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske potpisali su sporazum o savjetodavnim uslugama radi potpore u osmišljanju Platforme za ulaganja u pametne gradove i otoke. Potpredsjednik EIB-a Vazil Hudák, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, ministar financija Zdravko Marić i predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Tamara Perko najavili su u četvrtak u Dubrovniku zajednički razvoj platforme za ulaganja. Savjetodavnu pomoć u uspostavi platforme za ulaganja financirat će Savjetodavni centar – zajednička inicijativa EIB-a i Europske komisije i dio Plana ulaganja za Europu.„Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a će u suradnji s Europskom investicijskom bankom pružiti potporu razvoju pametnih otoka i pametnih gradova poticanjem privatnih i javnih ulaganja. Ugovorena savjetodavna pomoć kreće u studenom 2018. godine, dok će popis projekata koji će se utvrditi temeljem platforme za ulaganja u pametne gradove služiti kao podloga za programiranje i provedbu mehanizma ITU za gradove u razdoblju nakon 2020. godine“, kazala je ministrica Žalac.

„Očekuje se kako će razvoj pametnih rješenja za financiranje potpore razvoju hrvatskih jedinica lokalne samouprave i otoka doprinijeti održivom rastu Hrvatske“, istaknuo je potpredsjednik EIB-a Hudák.

U drugim zemljama EU, slične investicijske platforme omogućile su financiranje projekata kao što su: regeneracija gradske četvrti (Malta); urbana regenereacija revitalizirane elektrane (Poljska); obnovu općinskih zgrada, infrastrukture, te projekte urbane regeneracije (Bugarska); razvoj ekoloških gradskih četvrti (Francuska); transformacija komunalnog vodnog sustava (Njemačka); i poboljšanje mreže gradske rasvjete (Litva).

Potpisivanje ovoga sporazuma omogućit će partnerima da se usredotoče na podizanje svijesti o mogućnostima financiranja koje su na raspolaganju zahvaljujući pristupu utemeljenom na platformi za ulaganja, sektorsku analizu i analizu potreba za ulaganjima i nedostataka u financiranju, uz preispitivanje strategija urbanog i teritorijalnog razvoja, utvrđivanje projekata te analizu i ocjenu potencijala za platformu za ulaganja i osmišljanje platforme za ulaganja.

„Uvjerena sam da će HBOR imati značajnu ulogu u provedbi ove Inicijative i to kroz financiranje privatnih i javnih ulaganja u pametne gradove i otoke. Naše iskustvo u financiranju projekata u manje razvijenim područjima i naš partnerski odnos s Ministarstvom i EIB-om zasigurno će doprinijeti učinkovitoj provedbi ovakih projekata", rekla je Tamara Perko.

 

„Za EIB, ulaganja u pametne gradove i regije predstavljaju način na koji na zadaću preuzetu u pogledu socijalne i teritorijalne kohezije možemo učinkovito odgovoriti podupiranjem unaprjeđenja lokalnih gospodarstava u digitalnom svijetu koji se ubrzano mijenja“, izjavio je Vazil Hudák na konferenciji za tisak.

 Inače,  Platforme za ulaganja su investicijski instrumenti kojima se manji i/ili rizičniji projekti objedinjuju prema zemljopisnom položaju ili sektoru. Time se pripomaže boljoj podjeli rizika, lakšem privlačenju privatnih ulagača i, u konačnici, oslobađanju financijskih sredstava za pojedinačne projekte. Platforma za ulaganja može predstavljati spregu sredstava EU-a, državne potpore i sredstava privatnih ulagača. Iz same platforme mogu se potom odobravati zajmovi, jamstva i/ili vlasničko financiranje za potrebe odnosnih projekata, ovisno o njihovim posebnim potrebama.

 

Platforme za ulaganja vrlo su učinkovito oruđe za rješavanje potreba vezanih uz financiranje pametnih urbanih ulaganja. Preko Savjetodavnog centra, EIB trenutno radi na osmišljanju platformi za  ulaganja u pametne gradove u Slovačkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj. Od ljeta 2018. godine, EIB je osigurao potporu za 41 platformu za ulaganja, među kojima su i tri paneuropske platforme. Očekuje se kako će se tim platformama mobilizirati više od 34,8 milijarda eura ulaganja. (Europska investicijska banka)