Orahovica: Naknade za novorođenčad povećane za 1.000 kuna, nastavlja se sa financiranjem udžbenika, troškova prijevoza i stipendijama

Grad Orahovica tijekom 2018. godine je nastavio sa sufinanciranjem udžbenika i radnih bilježnica osnovnoškolcima, studentske kredite zamijenili su bespovratnim stipendijama, učenicima su sufinancirali prijevoz, a na početku 2019. godine stigla je i vijest da su u novom Proračunu Grada osigurana dodatna sredstva u svrhu povećanja naknade za novorođenčad.

Naime, jednokratna naknada od ove je godine povećana za 1.000 kuna, a roditelji će tako dobiti 2.000 kuna za prvo dijete, 3.000 kuna za drugo dijete, 4.000 kuna za treće dijete te dodatnih 1.000 kuna za svako sljedeće.

„Jedan od glavnih prioriteta ove aktualne gradske vlasti, upravo je briga od djeci, povećanje nataliteta i demografska obnova, stoga je  Grad Orahovica povećao iznos za svako novorođeno dijete“, poručila je gradonačelnica Ana-Marija Petin, istaknuvši kako je Grad roditeljimaosigurao i prigodne poklone.

„Što se tiče osnovnoškolaca, želja gradske vlasti je da sva djeca imaju  jednake uvjete za školovanje pa se tako donijela odluka o nabavi i dodjeli školskih udžbenika, radnih bilježnica i omota za školsku godinu 2018./2019., svim osnovnoškolcima koji imaju prebivalište na području grada Orahovice uključujući i sva prigradska naselja“, rekla je gradonačelnica.

U ovoj će godini za osiguravanje besplatnih udžbenika i radnih bilježnica biti izdvojeno 230 tisuća kuna, a iz gradskog proračuna financirat će se i nabava higijenskog materijala za osnovnu i srednju školu te knjige za školsku lektiru.

Nastavlja se i sa sufinanciranjem prijevoza za srednjoškolce, za što će u 2019. biti izdvojeno 100 tisuća kuna. „Tim činom želi se pomoći roditeljima čija se djeca školuju u Našicama i Slatini te učenicima koji žive u prigradskim naseljima, a školuju se u Orahovici.  Vlada RH prijevoz učenika sufinancira u iznosu od 75%, cijene karte, ovisno o udaljenosti od mjesta prebivališta do mjesta u kojem se učenik školuje, što znači da se iznos od 75% ne odnosi na osnovnu cijenu prijevoza. Grad Orahovica sufinancira 25% osnovne cijene  prijevoza, što znači da će udio kojeg plaćaju roditelji biti minimalan“, poručili su iz Grada.

„Za srednjoškolce od naredne školske godine imamo jedno iznenađenje. U pregovorima smo s jednom domaćom tvrtkom za kupnju tenisica za sve srednjoškolce i profesore. Vrlo je bitno staviti naglasak na kupnju domaćih proizvoda i poticanje hrvatske proizvodnje. Ovakvim potezima čuvamo hrvatska radna mjesta i pomažemo hrvatskom gospodarstvu“, dodala je gradonačelnica Petin.

Od ove školske, odnosno akademske godine Gradska vlast se, za razliku od prethodnih, u kojima su isplaćivani krediti, odlučila za stipendije koje su povoljnije jer su korisnici u obvezi vraćanja jedino ako fakultet ne završe redovno. Mjesečni iznos stipendija je 300 kuna za učenike i 700 kuna za studente, za što će se ove godine iz Proračuna izdvojiti 85 tisuća kuna.

Uz to, Grad Orahovica donira sredstva za financiranje troškova prehrane za jedan obrok dnevno u školskoj kuhinji za djecu slabijeg imovinskog stanja, sufinancira plaće dva pomoćnika u nastavi u srednjoj i dodatnog pomoćnika u nastavi  u osnovnoj školi, a radi se i na tome da uvede obuka neplivača u osnovnoj školi.

„Ovime ćemo podići ljestvicu brige o našim najmlađim članovima društva na jednu višu razinu. Budući da na našem području imamo kupalište Jezero, našim najmlađim sugrađanima osigurat ćemo da nauče plivati i tako spriječiti moguće nesretne slučajeve“, rekla je gradonačelnica te istaknula kako će obuka za sve biti besplatna, a financirat će se iz proračuna Grada Orahovice, za što je osigurano 10.000 kuna.

„Iako je osnivač naših škola Virovitičko-podravska županija, mi kao Gradska vlast nastavit ćemo raditi na svim ovim programima koje smo pokrenuli i svakako uvoditi nove jer želja nam je da sva naša djeca imaju najbolje uvjete za obrazovanje i edukaciju“, zaključila je gradonačelnica Petin. (gradonačelnik.hr/J.L.)