Opatija: Malim će se poduzetnicima sufinancirati kreditne stope i prijave na EU fondove s 30%

Grad Opatija jedan je od gradova s najvećim rastom broja poduzetika, a novim mjerama gradonačelnik Ivo Dujmić i njegova Gradska uprava malim će poduzetnicima dati dodatan vjetar u leđa. Uz to što za njih ove godine planiraju izdvojiti milijun kuna, na javnu su raspravu stavili prijedlog novih mjera kojima uvode potpore za poduzetnike koji se prijavljuju za EU projekte. Građani se u raspravu mogu uključiti do 23. svibnja, a Gradsko vijeće će o ovim mjerama odlučivati krajem svibnja.

Grad tako od ove godine planira s 30% sufinancirati prijave na natječaje za EU fondove za iznose do maksimalno 20.000 kuna. Za prijavljene EU projekte, maksimalnih vrijednosti do 20 tisuća kuna uvodi se i sufinanciranje kamatne stope na plaćanje samog projekta u iznosu od 2%.

Inače, za potrebe poticanja zapošljavanja i poduzetništva te razvoja zaleđa ove je godine izdvojeno 900 tisuća kuna. U svrhu zapošljavanja nezaposlenih osoba Grad poduzetnicima za svaku novozaposlenu osobu dijeli jednokratne poticaje od 10, 11 i 15 tisuća kuna. Za poticanje otvaranja novih obrta i slobodnih zanimanja također su osigurani jednokratni poticaji u iznosima od 6 i 10 tisuća kuna.

S obzirom na uvođenje novih poticaja te dosadašnji broj pristiglih prijava, iz Grada ističu kako će se Rebalansom osigurati dodatnih 100 tisuća kuna za proevedbu Programa.

"Grad Opatija se još 2011. strateški opredijelio poticati zapošljavanje svojih sugrađanki i sugrađana te poduzetničkih ideja. Programom poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva te razvoja opatijskog zaleđa do sada smo pomogli zaposliti 94 osobe i otvorili isto toliko novih obrta i OPG-ova. Ove smo godine za taj program Proračunom izdvojili 900 tisuća kuna, no već sada nam je jasno da to neće biti dovoljno te ćemo dodatna sredstva zatražiti prvim ovogodišnjim rebalansom Proračuna. Namjera nam je zadržati mlade, poduzetne ljude u Opatiji te im pomoći da osiguraju pristojan život za svoje obitelji. Novim prijedlogom poticaja za sufinanciranje troškova apliciranja na europske i nacionalne fondove želimo dodatno ohrabriti naše poduzetnike da sudjeluju u natjecanju za ponuđena sredstva jer smo se uvjerili da ljudi često imaju dobru ideju, ali pomalo i zaziru od kompliciranih aplikacija koje ujedno traže i određena financijska sredstva", kazao je gradonačelnik Dujmić.(gradonačelnik.hr/L.U.)