Ogulin: Tvrtka Bjelin ulaže milijardu kuna u novu tvornicu podnih obloga, zaposlit će 600 ljudi!

U prostorima Poduzetničke zone Ogulin Dalibor Domitrović, gradonačelnik Grada Ogulina i Stjepan Vojinić, direktor tvrtke Bjelin d.o.o. potpisali su ugovor o kupnji zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ogulin površine 224,305 m2 a u vrijednosti od 1.794.440,00 eura.

Ukupne investicija u Poduzetničkoj zoni Ogulin iznosit će oko milijardu kuna i trebala bi omogućiti stvaranje oko 600 novih radnih mjesta. Početak radova na izgradnji nove tvornice za podne obloge Woodura i Nadura planiran je za proljeće 2018. godine, dok je završetak radova planiran kroz razdoblje od pet godina čime bi se ostvario konačni cilj tvrtke Bjelin d.o.o. a to je postati tehnološki najmodernija i najnaprednija tvrtka u Europi i svijetu u sklopu Pervanovo grupe a Hrvatsku pozicionirati kao lidera u proizvodnji podnih obloga.

'Veliki korak za grad Ogulin kojim su postavljeni temelji boljoj budućnosti stanovnicima ovog kraja. Radi se o investiciji vrijednoj milijardu kuna kroz koju će se izravno zaposliti 600 građana, a neizravno putem kooperanata i kroz logistiku još najmanje toliko. Danas su postavljeni temelji za procvat Ogulina', poručio je gradonačelnik Domitrović na svojoj FB stranici.


Tvrtka BJELIN d.o.o. osnovana je 2016. godine kad je tvrtka Pervanovo d.o.o. u Ogulinu od dotadašnjih vlasnika kupila poslovne udjele tvrtke Tehno – drvo d.o.o. U studenom iste godine mijenja ime u BJELIN d.o.o., a njeno sjedište premješta u Ogulinu. Tvrtka ima proizvodne pogone u Bjelovaru i Ogulinu, pa od tud naziv BJELIN što je kombinacija imena gradova Bjelovar i Ogulin.

Vrijednost imovine ove tvrtke iznosi 560.000.000,00 kuna, a temeljni kapital 267.025.500,00 kuna. Tvrtka trenutno broji 535 djelatnika, od čega u Ogulinu 325. U proteklih godinu dana otvoreno je 85 novih radnih mjesta s prosječnom isplaćenom neto plaćom za srpanj u iznosu od 4.628,55 kuna, a prema izjavi Stjepana Vojinića za siječanj iduće godine planirana su ponovno povećanje plaća.

U razdoblju od preuzimanja tvrtke do danas Pervanovo grupa u restrukturiranje i investicije uložila je preko 100 milijuna kuna, a u budućem 5-godišnjem razdoblju u prostoru Poduzetničke zone Ogulin su u planu investicije u iznosu od najmanje milijardu kuna u buduće tvornice furnira, HDF-a te nove tvornice za podne obloge Woodura i Nadura.

Osnivač svih tvrtki Pervanovo grupe je Darko Pervan koji je 1977. kao direktor Swedish Matcha zajedno sa svojim timom stručnjaka izumio i komercijalizirao prvi laminat. 1994. osniva Valinge Innovation AB i razvija izum klik spajanja podnih obloga od drva, laminata i plastike bez uporabe ljepila. Vlasnik Bjelina gospodin Darko Pervan je u studenom od strane Udruge Managera Croma dobio nagradu za poduzetnika godine.

Prema izjavi predsjednika uprave Stjepana Vojinića konačni cilj tvrtke Bjelin d.o.o. je u desetogodišnjem razdoblju postati tehnološki najmodernija i najnaprednija tvrtka u Europi i svijetu u sklopu Pervanovo grupe, a Hrvatsku pozicionirati kao lidera u proizvodnji podnih obloga.
(Grad Ogulin)