Ogulin: Potpisan ugovor, kreće gradnja novog vrtića vrijednog 9,1 milijun kuna

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović u ponedjeljak je u Ministarstvu poljoprivrede potpisao ugovor o sufinanciranju izgradnje novog dječjeg vrtića u Svetom Petru, kojim će osigurati smještaj za 162 djece različitog uzrasta, od jasličke do predškolske dobi. Izgradnja vrtića će se financirati iz EU fondova putem mjere 7.4.1 za ruralni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9,1 milijun kuna od čega grad Ogulin financira 1,7 milijuna kuna.

Projekt novog vrtića na području bivše vojarne Sveti Petar u Gradu Ogulinu su pripremili u izuzetno kratkom roku, pa su projektnu dokumentaciju, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s Republikom Hrvatskom i ishođenje građevinske dozvole, što uobičajeno traje godinama, riješili u  roku nekoliko mjeseci.

'To predstavlja izniman pothvat i razlog je više zašto možemo biti ponosni na ovaj uspjeh. Radi se o prioritetnom projektu za grad Ogulin jer nedostatak mjesta u dječjim vrtićima nije problem samo u demografskom smislu nego i u gospodarskom. Ulaganja investitora u narednom razdoblju za posljedicu će imati povećanje potražnje za radnom snagom. Vrlo je vjerojatno da će se u Ogulinu nastaviti trend rasta broja djece, moguće je da će postojeći investitori privlačiti radnu snagu iz drugih dijelova županije i Republike Hrvatske pa će se potreba za dodatnim mjestima u vrtićima dodatno povećati. Zadaća grada je građanima i investitorima omogućiti život i rad na području za koje su odgovorni. Briga o djeci u tom smislu mora biti prioritet gradske vlasti. Očito je ovo prepoznato pa je zato u realizaciju ovog projekta i uloženo iznimno puno rada i energije', kaže gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Grad Ogulin jedan je od onih koji je u ovu školsku godinu ušao s pozitivnim brojkama - u školske klupe ove godine u dvije ogulinske škole sjeo je  čitav jedan razred više nego lani – 129 učenika, što je za troje više i od broja upisanih prvašića prije dvije godine.

Pozitivne brojke Grad Ogulin bilježi i kada su vrtićanci u pitanju. Iz godine u godinu raste broj djece upisane u vrtiće, sa 24 u rujnu 2016., 37 prošle godine, na 41 ove godine. Upravo zbog toga došlo je do velikih problema jer svake godine, zbog nedovoljnog kapaciteta vrtića, raste broj neupisane djece. Prošle godine neupisano je tako ostalo njih 37, a ove godine čak 46.

Grad Ogulin zato je pokrenuo projekt proširenja vrtića kojim su otvoili dodatnih 13 mjesta u jasličkoj, te 23 u mješovitim grupama, a problem će u potpunosti biti riješen gradnjom novog vrtića.

Što se izdvajanja za demogafiju i obitelj tiče, gradonaečlnik Dalibor Domitrović i njegova gradska uprava ove su godine povećali sredstva za naknade za bebe, pa roditelji umjesto dosadašnjih 2.000 kuna dobivaju 4.000 kuna za svaku rođenu bebu. Proračunom za 2018. financirani su i udžbenici za prva dva razreda osnovne škole, a proračunom za 2019. planiraju financiranje udžbenika za prva četiri razreda. Grad sufinancira prehranu učenika u osnovnim školama, stipendiranje srednjoškolaca i redovitih studenata, grad sufinancira ekonomsku cijenu vrtića koja iznosi 1.562,06 kuna mjesečno tako da roditelji za prvo dijete plaćaju 600,00 kn, za drugo dijete je 450,00 kn, a treće i svako sljedeće dijete je oslobođeno plaćanja. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)