Od 128 gradova tek 13 vode žene – može li njihovo umrežavanje privući više kvalitetnih žena u politiku i pokrenuti promjene?

Na konferenciji 'Žene u politici – predvodnice promjena' koja se u petak održava u Zagrebu pokrenut će se inicijativa za stvaranje nacionalne nadstranačke mreže gradonačelnica i načelnica kao platforme za uspostavu dijaloga između žena u politici

 

U Hrvatskom Saboru je tek 31 zastupnica, od ukupno njih 151, što iznosi tek 21 posto, a podaci su još negativniji kada se govori o jedinicama lokalne samouprave. Od 128 gradova tek 13 vode žene, a ukupno na lokalnoj razini tek 17,9 posto žena obnaša funkciju načelnice ili gradonačelnice.  Iako su u nekoliko gradova brojke obrnute i na svim ili barem većini važnih funkcija su žene (Supetar, Poreč, Cres….), činjenica je da su nam brojke i zastupljenost žena na važnim funkcijama još uvijek izrazito niske i da smo i tu na začelju među europskim zemljama.

Kako bi se u politiku uključilo više žena, u sklopu konferencije „Žene u politici – predvodnice promjena“ koju organiziraju Veleposlanstva Kanade i Norveške te Grad Zagreb pokreće se inicijativa za formiranje nadstranačke mreže načelnica i gradonačelnica, platforma za umrežavanje, razmjenu iskustava i uspostavu dijaloga između žena u politici.

Jasenka Auguštan Pentek, gradonačelnica Zlatara, jedna od panelistica na današnjoj konferenciji, ističe da je  umrežavanje žena u politici poželjno i potrebno jer žene razmjenom iskustava mogu pomoći jedna drugoj i potaknuti i druge žene da se uključe u politiku.

'Primjerice, godine 2013. dok sam još bila zamjenica gradonačelnika, Krapinsko – zagorska županija je imala zamjenicu župana, dvije dogradonačelnice, jednu načelnicu i jednu zamjenicu načelnika. Nakon lokalnih izbora 2017. godine, taj je broj znatno povećan, točnije, za više od 50 posto. Osim mene kao gradonačelnice, imamo i četiri načelnice, zamjenicu župana, dvije zamjenice gradonačelnika, zamjenice načelnika i predsjednicu Županijske skupštine. Mislim da postoje kvalitetne žene koje mogu pridonijeti našoj politici. Mi u Gradu Zlataru imamo povećan broj vijećnica, a na listi je bilo više žena, nego muškaraca“, poručila je.

Anamarija Blažević tri je godine gradonačelnica Pakraca, a poručila nam je kako se nada da će se narednih godina više žena uključiti u politiku.

„Svaki pozitivan primjer iz prakse je dobro vidjeti. Na kraju krajeva, kad i okolina to vidi – možda se i netko drugi odvaži za takav pothvat i uključenje u politiku“, kazala nam je.

S njom se slaže i Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica, izabrana 2017. godine.

„Svaka jedinica lokalne samouprave je specifična za sebe. Na podučju Varaždinske županije sam jedina žena u politici. Kad bi se umrežili, to bi nam pomoglo za možda neke projekte, bile bi više povezane, svakako bi nam to dobro došlo. Podržavam ovu inicijativu i rado bih se uključila u nju. Trebamo svi zajedno djelovati da se sve više žena uključi u politiku, a ovo umrežavanje svakako bi nam pomoglo“, poručila nam je gradonačelnica Ratković.

Marina Budimir, gradonačelnica Iloka, istaknula je kako bi se kroz platformu suradnja među ženama mogla poboljšati, a najveći problem, naime, vidi u stranačkoj podjeli koja koči hrvatsku lokalnu politiku, od hvalevrijednih projekata, suradnje do ostalih stvari.

I gradonačelnica Pleternice, Antonija Jozić, podržava konferenciju te kreiranje platforme za načelnice i gradonačelnice.

„Naravno, podržavam ovu inicijativu, međunarodnu suradnju i potporu žena u politici, ali i osvještavanje toga da se mogu u politiku uključiti te da mogu uspjeti u tome. Podržala sam ovu konferenciju, važno je da načelnice i gradonačelnice međusobno surađuju. U Hrvatskoj je mali broj žena u politici i to se neće rješiti u tri ili četiri godine, ali kroz ovu se konferenciju barem može osvijestiti ovaj problem“, poručila je gradonačelnica Jozić.

Inicijativu podržava i gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

' Svakako je poželjno da se što više žena uključi u politiku jer one mogu mijenjati ovo društvo na bolje, što smo dokazale I mi u Suptru. Podržavam naravno ovu inicijativu kao jedan možda dobar primjer gdje će se govoriti o pozitivnim iskustvima žena u politici i koji će možda motivirati i druge mlade osobe, djevojke, žene, da se uključe’, ističe Ivana Marković. Inače, Supetar je jedini hrvatski grad u kojem su na svim važnim funkcijama žene – od gradonačelnice pa do ravnateljica škole, vrtića, knjižnice, šefice policije I banaka. (gradonačelnik.hr/J.L., M.P.D.)