Novska: Obnavlja se Hotel Klopp - Klaster kulture

Jedan od simbola prošlosti Novske, stari Hotel Knopp, desetljećima zapušten dobiva novu funkciju i vraća stari sjaj.

Obnovom zgrade građene u drugoj polovici 19. stoljeća, vratit će se prvotni izgled, a dogradnjom novih dijelova postaje Klaster kulture, u kojim će se odvijati razni kulturni programi, muzejski i galerijski sadržaji, koncerti i druga okupljanja. Objekt starog hotela je spomenička baština i njegova obnova zahtijeva poštivanje prijašnjeg izgleda.

Na predstavljanju projekta u Galeriji, arhitekt Tihomil Matković, autor izgleda Klastera kulture, istaknuo je rekonstrukciju starog prostora Hotela Knopp i dogradnju suvremenog dijela koji će se uklopiti u ambijent grada.

Postojanje tek jedne stare fotografije izgleda Velike dvorane bilo je polazište kod izvedbenog projekta njenog uređenja. Dvorana će imati više funkcionalnu namjenu i pokazivati duh vremena u kojem je izgrađena. Posao izrade Izvedbenog projekta interijera urađen je u ASK atelijeru iz Zagreba, kaže arhitektica Azra Suljić,

Projektna dokumentacija financirana je iz sredstava europskih fondova, a na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Novske, biti će predložen model financiranja obnove Hotela Knopp.

- Hotel Knopp kao Klaster kulture ponovno postaje središte društvenog života Grada Novske i mjesto okupljanja građana. Središnji dio grada dobiva novu vizuru završetkom radova u slijedeće dvije do tri godine, rekao je Marin Piletić, gradonačelnik. (Grad Novska)