Novska: Informatičarima i gamerima po 155 tisuća za pokretanje posla!

Uz poticajne mjere za samozapošljavanje, Grad Novska od iduće godine planira i novi set mjera usmjerenih na poticanje gamerske industrije. Naime, kako je najavio gradonačelnik Marin Piletić, Grad će raspisati natječaj preko kojega će svi informatičari i gameri zainteresirani za otvaranje vlastitog obrta moći dobiti do 65 tisuća kuna, a uz to mogu i računati na mjeru HZZ-a i bespovratnih 55 tisuća kuna za samozapošljavanje.

Uz 55.000 kuna od HZZ-a i 65.000 koje nudi Grad Novska, Sisačko-moslavačka županija odobrila je program kojim će gameri koji otvaraju svoje obrte i poduzeća u poduzetničkom inkubatoru PISMO moći dobiti i dodatnih 35.000 kuna. Dakle, startupovi u gaming industriji u Novskoj mogu računati na 155.000 kuna poticaja za pokretanje posla u najbrže rastućoj industriji na svijetu.

'I za 2019. osigurali smo 800.000 kuna za nove startupove. Projektom Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj niče prvi javni inkubator u našoj županiji i prvi specijaliziran za gaming industriju u Hrvatskoj čime razvijamo novu industrijsku granu na našem području koja će privući mlade iz cijele Hrvatske', kaže nam gradonačelnik Marin Piletić.

Inače, Grad Novska već sad je apsolutni rekorder po visini poticaja za samozapošljavanje jer HZZ-ovoj mjeri od 55 tisuća kuna pridodaju još 45 tisuća za pokretanje vlastitog posla, a ovu mjeru je do sada iskoristilo šestnaest  poduzetnika početnika.

Podizanje iznosa potpora informatičarima i gamerima za otvaranje obrta još je jedna u nizu mjera kojima se Grad Novska pozicionira kao prvi centar gamerske industrije u Hrvatskoj. Ovaj projekt, odnosno projekt Poduzetničkog inkubatora koji razvija Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije već je prepoznat i na europskoj razini pa je Si-Mo-Ra dobila nagradu za promicanje poduzetništva. Dok je sama infrastruktura inkubatora još uvijek u izgradnji, a radovi bi trebali biti završeni do ožujka 2019., edukacije za gaming industriju već se provode. Tako je već završen prvi ciklus u sklopu kojega je besplatnu edukaciju za gaming-tehničare prošlo 60 učenika osnovnih i srednjih škola, a od rujna ove godine započele su i prve edukacije za nezaposlene. Plan je da se edukcije održavaju u šestomjesečnim ciklusima, i to za po 80 polaznika, nezaposlenih mladih osoba iz čitave Hrvatske, koji će za vrijeme edukacije dobivati minimalnu plaću i plaćene putne troškove. (gradonačelnik.hr)