Nova Gradiška: Grad podržao 99 posto programa, nitko nije ostao kratkih rukava

Gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić održao na konferenciji za novinare izvjestio je o aktivnostima Grada tijekom ljetnih mjeseci

Istaknuo je, među ostalim, kako je bilo moguće prijaviti maksimalno 5 programa do 5.000,00 kn. -Kriteriji su za dodjelu ove godine bili blaži, stoga pozivamo sve da ozbiljno shvate ove prijave i na natječaju za 2017. prijave bolje programe. Danas je potpisano 96 ugovora. Bilo je kritika kako se najviše sredstava dodjeljuje za sport, no to smo ove godine htjeli promijeniti. U odnosu na prošlu godinu za kulturu smo izdvojili 150.000,00 kn, za udruge proistekle iz Domovinskog rata 106.000,00 kn, za civilne udruge i zdravstvenu skrb, 83.000,00 kn. Podržali smo 99% programa, nitko nije ostao "kratkih rukava", ali ćemo biti restriktivni u traženju rezultata, korektnost znači i suradnju slijedeće godine,a možda i veća sredstva-naglasio je, među ostalim, Vinko Grgić.

 


Osvrt na NG glazbeno ljeto
-Uveli smo reda, cilj je biti pravedan i pošten, grad je poduzeo kontrolu nad organizacijom i osigurana su veća sredstva. U konačnici uz puno više sadržaja nego dodsadašnjih godina (izložbe, przentacija malih proizvođača, malih pivovara, koncerti na ljetnoj) potrošili smo daleko manje sredstava od predviđenih. Uz četiri dana koncerta, Novogradiščani su mogli uživati i u koncertima na Ljetnoj pozornici (10 vikenda glazbe) u čiji smo prostor i opremanje uložili 30.000,00kn, a od ulaznica nam se to i vratilo. I dalje ćemo ulagati u taj prostor, a koncerti će krenuti od svibnja ili lipnja. Mladi se na prostor "Ljetne pozornice" navikavaju i prihvaćaju ga kao svoj i drago mi je da smo ih dobrim dijelom privukli s tržnice. Tako ćemo nastaviti i dalje- istaknuo je gradonačelnik.

 


Novčane potpore i pomoći
Gradonačelnik je naglasio da Grad uredno isplaćuje novčane pomoći i potpore. Za novorođenčad se roditeljima uplaćuje novac na račun i to za prvo dijete 2.000 kuna, za drugo dijete 3.000 kuna i za treće i svako slijedeće dijete 5.000 kuna. Redovite su stipendije koje dobiva 30 studenata i 50 učenika. Za sada je 195 umirovljenika primilo novčanu pomoć. Budući da svi umirovljenici ne znaju da mogu dobiti potporu, gradonačelnik je zamolio novinare da ih o tome izvjeste, a umirovljenike da se jave u gradsku službu (Odsjek za društvene djelatnosti grada) i podnesu zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć koja za samce iznosi 500 kuna, a za supružnike 1.000 kuna.


Sufinanciranje ljetovanja djece
Ove godine Grad je sufinancirao odlazak 30-ero djece na ljetovanje na Hvar s “Društvom naša djeca”, a naredne godine će se broj djece povećati na 40, po 20 iz svake gradske osnovne škole. U povodu početka nove školske godine gradonačelnik i njegova zamjenica su posjetili prvašiće u gradskim OŠ i Područnoj školi Ljupina i obradovali ih poklonom dobrodošlice (školski pribor).
Izgradnja komunalne infrastrukture
Ovi su radovi uposlili novogradiške građevince. U toj se djelatnosti, kako je naglasio gradonačelnik Vinko Grgić, zaposlilo 40 ljudi. Nastavljena je izgradnja vodovoda i kanalizacije, grade se nogostupi, parkirališta i dječja igrališta. Na području grada u tijeku je realizacija investicija vrijednih 10 milijuna kuna. Čisti se akumulacija Bačica. Voda je ispuštena i u gradski vodovod dolazi ona sa Strmca pa gradonačelnik upozorava građane na nužnu štednju vode jer je ona iz Davor skuplja. Radovi se izvode u Psunjskoj, Cvjetnoj, Kožarskoj, Mlinarskoj i u ulici sv. Vida. Njihova vrijednost je oko 2,5 milijuna kuna. Grade se pješačke staze. Za Ulicu Marije Jurić Zagorke raspisan je natječaj i kreće se s realizacijom tog projekta. Radove je dobila novogradiška tvrtka, a radi se o prvih 60 metara od Frankopanske ulice. Radovi će se naredne godine nastaviti. U Ulici sv. Roka radovi su vrijedni preko milijun kuna plus PDV. Odabran je izvođač i čeka se da radovi krenu.Radi se o prvih 240 metara u vrijednosti 1,2 milijuna kuna koje je Grad trebao platiti u cjelosti. Gradonačelnik naglašava da se u razgovoru s Hrvatskim vodama ukazalo na veliki problem koji u toj ulici izazivaju oborinske vode pa su HV preuzele financiranje dijela odvodnje tako da će Grad snositi polovicu ukupnog troška, a preostali novac od 500.000 kuna moći usmjeriti u radove u nekoj drugoj ulici. Planiraju nastavak izgradnje nogostupa u Željezničkoj ulici od Ulice Ivana Gorana Kovačića do groblja. Na raspisani natječaj kandidiralesu se tri novogradiške tvrtke. Radovi trebaju biti završeni do1. studenog ove godine. Igralište za male sportove u Prvči je dobilo rasvjetu. Privode se kraju radovi na uređenju Gradskog muzeja i kako je najavio gradonačelnik završit će do 1. studenog, a u povodu Dana grada bit će u obnovljenom Muzeju otvorene dvije izložbe.

 


Građevinska ekipa Eko-konga

-Unutar gradske tvrtke Eko-kong formirana je građevinska ekipa koja će se isključivo baviti rekonstrukcijom pješačkih staza i parkirališta. Ima pet - šest djelatnika i potrebnu mehanizaciju. A u radovima sudjeluju i ljudi koji su zaposleni u javnim radovima. Potpisano je 70 ugovora za javne radove što je do sada naviše. Prošle godine je bilo 50 i to je bilo puno. Na tome sam inzistirao kako bi se ljudima osigurala bar minimalna sredstva za život. Napisali smo 5 različitih projekata i svi su prošli.
Počeli su s rekonstrukcijom pješačke staze u Štrosmajerovoj ulici u dužini od 340 metara. Oni će izvesti radove do asfaltiranja, a Eko-kong je raspisao natječaj za asfaltiranje kako bi dobili što povoljniju cijenu. Nakon Štorosmajertove ulice prelazi se na radove na južnom nogostupu u Gajevoj ulici, a potom na nogostupu u Relkovićevoj ulici od "Porina" prema Željezničkom kolodvoru.
Nakon toga ćemo osluškivati volju građana čuti njihove sugestije i odlučiti koja će biti slijedeća ulica. Smatramo da na taj način možemo najviše napraviti, a najjeftinije proći.
Na Urijama ispred zgrada 14, 15 i 16 asfaltirano je parkiralište. Riješen je problem na koji su građani s razlogom upozoravali jer je to parkiralište posljednjih 40 godina ostalo jednako.
Urije su godinama bile zapostavljene iako u tom naselju ubiremo najveću komunalnu naknadu- rekao je gradonačelnik Grgić.

 

Na Urijama se gradi najsuvremenije dječje igralište i priprema izgradnja skejt parka

 

-Na postojećem dječjem igralištu radimo novo najsuvremenije dječje igralište koje će biti po mojoj mjeri kao arhitekta, a isto tako i po mjeri djece. Ove smo godine stavili nešto veća sredstva u proračun, ali nedovoljna za kvalitetu koju ćemo dobiti. Imamo dogovore sa sponzorima i poduzetnicima koji nam već pomažu i koji su vezani za grad. Grad će potrošiti 130.000 kuna za dječje igralište, a ostavili smo i 15.000 kuna za projektnu dokumentaciju za skejt park. Od mladih smo zatražili da pronađu dislociranu lokaciju u gradu koja bi im odgovarala i ne bi smetala građanima. U proračunu za slijedeću godinu ćemo pripremiti za skejt park značajna sredstva.

 

O pozitivnim reakcijama na kulturni životZamjenica gradonačelnika Vesna Đapić je govorila o pozitivnim reakcijama na održano Novogradiško glazbeno ljeto i snimanje emisije „Lijepom našom“. Najavila je i nove glazbene manifestacije. Nakon snimanja emisije “Lijepom našom” pregovara se za koncert s Hankom Paldum, koja je za novogradišku publiku rekla da je izvanredna.
-Jesen pred nama je bogata kulturnim događajima. Vidimo to i iz programa koje će Grad sufinancirati - kazala je Vesna Đapić te dodala kako su u Gradu i Odsjeku za društvene djelatnosti bili, a tako će ostati i ubuduće, otvoreni za sva pitanja i pomoć koje od njih zatraže Udruge, posebno kada je riječ o programima i projektima, koje udruge žele kandidirati na neki od natječaja. - I sada sam one koji su mi se obratili uputila institucijama i osobama koje pišu projekte i prema povratnoj informaciji, predstavnici tih udurga su više nego zadovoljni. Spremni smo pomoći svima, samo se na vrijeme trebaju javiti-rekla je, među ostalim. Istaknula je i dobru suradnju sa srednjim i osnovnim školam. -Prvi dan nove školske godine posjetili smo i tri srednje škole. U Proračunu za 2016. godinu izdvojena su sredstva za opremanje laboratorija u Gimnaziji i Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi, dok je Industrijsko obrtnička škola iskazala potrebu za novim računalima, a 100.000 kuna namijenjeno je za "pametne ploče" u dvije gradske osnovne škole-istaklnula je Vesna Đapić.

 (Grad NOva Gradiška)