Nakon studija fizioterapije, Orahovica dobiva i Sveučilišni centar

Osim studenata iz same Orahovice, fizioterapiju kod njih studiraju studenti iz čitave Slavonije i Baranje, Podravine, Daruvara, ali i Poreča, Umaga, Rijeke, a s obzirom da je studij fizioterapije među deset najtraženijih studija u Hrvatskoj, oni problema sa zapošljavanjem ne bi trebali imati

Pokretanjem Sveučilišnog preddiplomskog studija fizioterapije, kojeg je upisalo 30 studenata, Grad Orahovica prošle je godine postao sveučilišni grad i najmanji studentski grad u Hrvatskoj. Nakon preddiplomskog studija, ove jeseni pokrenut je i diplomski studij fizioterapije Fakulteta za dentalnu medicinu, broj studenata koji su se odlučili za studij u Orahovici utrostručen, a u Gradu intenzivno pripremaju projekt Sveučilišnog centra kojeg planiraju pokrenuti sredstvima iz EU fondova.

Kako nam kaže gradonačelnica Ana Marija Petin, Grad Orahovica prijavio je Projekt za financiranje izrade projektne dokumentacije za budući Sveučilišni centar, pa očekuju da će im EU sufinancirati 85 posto vrijednosti izrade dokumentacije (oko 374 tisuće kuna). Projektom Sveučilišnog centra u Gradu planiraju obnoviti 1.800 četvornih metara zapuštenog poslovnog i skladišnog prostora, te dograditi još 130 metara novog prostora u kojemu bi se uredio prostor za studentski restoran, knjižnicu i sportsko-rekreacijske aktivnosti.

U Orahovici su izuzetno ponosni na svoju novu titulu sveučilišnog grada, na što gledaju kao na pokretač razvoja i oživljavanja Grada. Orahovica se, naime, strateški opredijelila za razvoj sportskog turizma, i upravo to je jedan od razloga zbog kojih je dekan Fakulteta za dentalnu medicinu Aleksandar Včev izabrao Orahovicu kao mjesto u kojem treba otvoriti dislocirani studij fizioterapije.

Osim studenata iz same Orahovice, fizioterapiju kod njih studiraju studenti iz čitave Slavonije i Baranje, Podravine, Daruvara, ali i Poreča, Umaga, Rijeke, a s obzirom da je studij fizioterapije među deset najtraženijih studija u Hrvatskoj, oni problema sa zapošljavanjem ne bi trebali imati, a u Gradu se nadaju da će dio njih svoju buduću karijeru ostvariti upravo u sportskom turizmu u Orahovici.

'Otvaranje dislociranog Sveučilišnog studija fizioterapije u Orahovici, prvenstveno će u narednim godinama omogućiti mladim Orahovčanima školovanje i stjecanje visokog obrazovanja uz minimalne troškove (studiranje u svom gradu). To znači i da će mladi ljudi nastaviti živjeti u gradu, u kojem planiramo kroz dodatne turističke sadržaje i izgradnju sportskih kapaciteta, programe razvoja turizma usmjeriti u razvoj sportskog turizma. Stvaranjem potrebnih uvjeta za razvoj sportskog turizma, budući područje grada ima Bogom dane prirodne resurse, značajne povijesne spomenike i terene za rekreativno bavljenje sportom, otvorit ćemo nova radna mjesta upravo za zvanja koja će studenti steći po završetku studija. Budući je u gradu određeni broj studenata iz Primorsko-goranske i Istarske županije, kao i iz nama bližih županija, studenti u Orahovici iznajmljuju stanove, što je prilika našim sugrađanima za dodatno ostvarivanje prihoda, a rekonstrukcijom i uređenjem Sveučilišnog centra, otvorit će se i nova radna mjesta. Otvaranje dislociranog studija u Orahovici ima veliki značaj koliko za sam grad, tako i za cijelu Slavoniju i Baranju i sve mlade ljude koji ovdje žive, a mi želimo da ovdje i ostanu. Zato i ovom prilikom, ponovo ističem zahvalnost prof.dr.sc. Aleksandru Včevu, inače, rođenom Orahovčaninu, dekanu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, jer je zahvaljujući najviše njegovim nastojanjima i uloženom trudu, Orahovica postala sveučilišni grad', zaključuje gradonačelnica Ana Marija Petin. (gradonačelnik.hr)