Na ljeto kreće modernizacija pruge Zaprešić-Zabok vrijedna 614 milijuna kuna

Grad Zaprešić bio je domaćin potpisivanja ugovora o početku radova na projektu modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge na dionici Zaprešić – Zabok, čiji su potpisnici HŽ Infrastruktura d.o.o. i tvrtka SWIETELSKY d.o.o., kao odabrani izvođač radova.

Riječ je o značajnom infrastrukturnom projektu ukupne vrijednosti od 614,4 milijuna kuna, koji se s 85% sredstava sufinancira iz Kohezijskog fonda, putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, dok će se preostali potreban iznos izdvojiti iz državnog proračuna.

'Dionica koju ovim projektom moderniziramo omogućit će bolju povezanost Zagorja sa Zagrebom, a cjelovitom modernizacijom i elektrifikacijom pruge osigurat će se brža, ugodnija i kvalitetnija usluga korisnicima putničkog prijevoza. Rekonstrukcijom kolodvora i stajališta na ovoj dionici, ugradnjom novih signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te svim drugim zahvatima u sklopu projekta, podići će se i razina sigurnosti prometovanja, što nam je vrlo važno.' - rekao je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Ivan Kršić.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac. U prigodnom obraćanju, ministar Butković istaknuo je da se upravo ovakvim infrastrukturnim projektima može unaprijediti hrvatsko gospodarstvo. 'Ovo je i najava velikog investicijskog ciklusa u željeznice u koji smo krenuli nakon investicija u autoceste. Ukupno smo dosad ugovorili EU projekte vrijedne 14 milijardi kuna, što iz Operativnog programa, što iz Instrumenta za povezivanje Europe. Kada je riječ o Hrvatskom zagorju, ono je kraj koji je uvijek pokretao Hrvatsku u gospodarskome smislu, a ovaj projekt pridonijet će gospodarskome rastu te će sve biti brže i dostupnije.'- rekao je Butković. Ministrica Žalac rekla je kako su ovu i prethodnu godinu zasigurno obilježila ulaganja u promet. 'Uspjeli smo pokrenuti sve planirane projekte iz prometnog sektora, što dokazuje izvrsnu međusektorsku suradnju. Ova dionica možda i nije duga, ali je od izuzetne važnosti za velik broj stanovnika ovog područja.'

Prisutnima su se obratili i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak te gradonačelnici Zaprešića i Zaboka, Željko Turk i Ivan Hanžek.

'Bolja povezanost i kraće vrijeme putovanja, prvenstveno u grad Zagreb, od velikog su značaja za moje sugrađane koji onamo željeznicom putuju svakodnevno. Svjesni smo višestruke koristi koja će proizaći iz ovog projekta, ali volio bih naglasiti kako ova pruga i putovanje 'zagorskim cugom', kroz povijest označavaju svojevrsni stil življenja ljudi na ovom prostoru.' - rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Turk.

Rekonstrukcijom željezničke pruge na dionici Zaprešić – Zabok povećat će se razina sigurnosti i učinkovitosti putničkog i teretnog prijevoza te omogućiti njezino cjelovito uključivanje u sustav prigradske željeznice na širemu području grada Zagreba. Ova dionica jedna je od najprometnijih dionica kojom se mjesečno u prosjeku preveze oko 100 tisuća putnika. Riječ je o dionici dugoj gotovo 24 km na regionalnoj pruzi Zaprešić – Čakovec, a realizacijom projekta, vlakovi će dionicom moći prometovati brzinom od 120 km/h, što će vrijeme putovanja brzih vlakova skratiti za oko 50%, a putničkih za oko 30%. Također, povećanjem nosivosti pruge ukinut će se trenutačna ograničenja te će na trasi biti omogućeno prometovanje vlakova dopuštene mase od 22,5 tone po osovini, čime će se stvoriti uvjeti za rast opsega teretnog prijevoza te u konačnici povećati konkurentnost željezničkog prijevoza.

U sklopu projekta rekonstruirat će se čak sedam kolodvora i stajališta. U kolodvorima Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok izgraditi će se novi peroni, pothodnici, nadstrešnice i parkirališta te će biti rekonstruirane kolodvorske zgrade, a  na stajalištima Pojatno, Kupljenovo i Žeinci bit će izgrađeni novi peroni, nadstrešnice i parkirališta. Na svim kolodvorima i stajalištima bit će osiguran sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika, a ugradit će se i novi signalno-sigurnosni i telekomunikacijski uređaji te uređaji daljinskog upravljanja prometom. Suvremenim automatskim osiguranjem bit će modernizirano 15 željezničko - cestovnih prijelaza, a četiri će prijelaza spojnim cestama biti preusmjerena na susjedne prijelaze. Svi ti radovi osigurat će građanima ugodnije i brže putovanje željeznicom i omogućiti bolju prometnu povezanost.

Početak radova planira se tijekom ljeta ove godine, a završetak do kraja 2021. godine.

 (Grad Zaprešić)