Mijenjaju se turistički trendovi u Novalji: Sezonu dočekuju s tri nova hotela s 4 zvjezdice, gradi se 20-ak luksuznih vila i butique hotela

Kako bi podigli kvalitetu turističke ponude, Grad Novalja prije četiri godine donio je strategiju razvoja turizma, promijenio Prostorni plan, snizio komunalne doprinose za hotele sa 4 i 5 zvjezdica, a maksimalno povisio za apartmane.

Iako od svog turizma žive izuzetno dobro – već godinama su u samom hrvatskom vrhu po proračunskim prihodima, ljudi im se doseljavaju iz čitave Hrvatske jer u Novalji mogu pronaći dobro plaćen posao i solidne uvjete za život, gradonačelnik Ante Dabo kao jedan od svojih ključnih projekata i zadataka postavio je potpuni zaokret u turističkoj strategijiRaznovrsnošću i značajnim podizanjem kvalitete turističke ponude, Novalja želi umanjiti dominaciju party turizma, uravnotežiti turističku ponudu za sve dobne skupine turista te zahvaljujući tradicijskoj i prirodnoj ljepoti otoka Paga i jedinstvenoj gastronomskoj prepoznatljivosti proširiti turističku sezonu.  

Jedan od ključnih preduvjeta za ostvarenje ovoga cilja je podizanje kvalitete turističke ponude, a prvenstveno smještaja. S obzirom da se paški turizam uglavnom bazira na privatnim apartmanima i da nemaju visokokvalitetnih hotela, Dabo i njegova gradska uprava Prostornim su planom propisali pravilo da svi hoteli koji će se ubuduće graditi moraju imati najmanje 4 zvjezdice. Nakon toga su, pak, komunalni doprinos za hotele spustili na simboličnih 12 kuna po metru kubnom dok je cijena komunalnog doprinosa za apartmane najveća moguća, 139 kuna po metru kubnom. 

Kad smo prošle godine izmjenama Prostornog plana smanjili koeficijente izgrađenosti i broj stambenih jedinica u objektima poslovno-stambene namjene, u periodu nakon provedenog javnog uvida do donošenja plana u ljeto 2018. godine, županijski ured za graditeljstvo zaprimio je preko 130 zahtjeva sa kompletnom dokumentacijom za gradnju prema odredbama starog plana. Naglašavam to iz razloga što će se pravi efekti ovih mjera u smislu bitno manje izgradnje apartmana za prodaju i najam vidjeti tek za koju godinu kad se konzumiraju važeće građevinske dozvole dok već sada mogu reći da je bitno manje podnesenih zahtjeva za gradnju sličnih građevina po novom prostornom planu koji je na snazi od kolovoza 2018. godine.“, kaže Dabo. Kad je u pitanju gradnja hotela, Grad Novalja je izmjene Prostornog plana donio još 2015. godine.  

     

'Rezultate danas ubiremo na način da je prošle godine naš poznati nogometni reprezentativac otvorio jedan manji hotel sa 65 ležaja u kategoriji 4 zvjezdice dok nam se ove godine za sezonu otvaraju 3 nova hotela sa 4 zvjezdice ukupnog kapaciteta 500 kreveta. U idućih nekoliko godina nam postojeći stari hoteli Loža i Liberty trebaju krenuti u rekonstrukciju i dogradnju u kategoriji od 4 zvjezdiceHotel vinarija Boškinac također se trenutno nalazi u cjelovitoj adaptaciji a uskoro se sprema krenuti u dogradnju hotela Boškinac u kategoriji 5 zvjezdica. Ako se tome pridoda da ima sve više investitora koji umjesto višestambenih objekata grade luksuzne vile i male butique hotele, a ove godine najmanje 20 vila nalazi se što u gradnji što u ishodovanju potrebnih dozvola za gradnju, onda se može slobodno reći da Novalja radi polagan ali siguran zaokret prema kvalitetnijoj turističkoj ponudi a onda i kvalitetnijim gostima', kaže nam gradonačelnik Dabo. Dodaje i da će gastro ponuda hotela Boškinac koji je postao prepoznatljivi brend u široj regiji, ove godine vjerojatno dobiti i jednu Mischelinovu zvjezdicu, što je izuzetno važno kako za hotel Boškinac tako i za grad Novalju. 

Uz gradnju hotela, za turistički zaokret Novalje i produženje sezone izuzetno je bitan je i projekt marine koja bi se trebala počet graditi već iduće godine. 

Iako im je turizam glavna turistička grana, Dabo uporno inzistira i na poticanju drugih gospodarskih grana, prve nstveno autohtone poljoprivredne proizvodnje, pa u proračunu osiguravaju pola milijuna kuna za potpore OPG-ima. 

' Mi jako dobro živimo od turizma, ali turizam je jako osjetljiva grana i samo mali poremećaj na turističkom tržištu bi nas mogao dovesti u velike probleme. To je opasnost koju moramo prevenirati, i zato mislim da je ključno promijeniti svijest i više se orijentirati na proizvodne djelatnosti. Imamo velike šanse u poljoprivredi, naši malobrojni OPG-ovci proizvodnjom sira, maslinovog ulja, vina postižu jako dobre rezultate. Otkupna cijena ovčjeg mlijeka kojeg plaćaju veći proizvođači sira na otoku je između 12 i 14 kuna po litri, cijena paškog sira u prosijeku po kilogramu iznosi oko 230 kuna, da ne pričam o već poznatom brendu Boškinac sa svojim vrhunskim vinima i izuzetnom enogastro ponudom, itd... To su sjajne priče koje imaju budućnost i koje trebamo poticati', ističe Dabo. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)