Mali Lošinj: Poduzetnicima u 2019. godini 600 tisuća kuna

foto: Pexels

Prošlog su tjedna svečano potpisani ugovori za dodjelu poticaja poduzetnicima, gospodarstvenicima i obrtnicima Malog Lošinja temeljem kojih je Grad osigurao 166 tisuća kuna.

Naime, radi se o novom Programu mjera poticanja poduzetništva koji je Grad uveo ove godine i  koji se sastoji od čak osam mjera poticanja poduzetnika.

To su potpore novoosnovanim tvrtkama/obrtima, potpore za zapošljavanje, potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, potpore jačanju poduzetničkih kompetencija i konkurentnosti na tržištu, potpore za jačanje promotivnih aktivnosti, potpore za nabavu strojeva i opreme, potpore za očuvanje i razvoj tradicijskih i deficitarnih obrtničkih zanimanja te potpore poljoprivredi.
Cilj Programa je stvaranje pozitivne poduzetničke klime, povećanje broja poduzetnika, povećanje proizvodnje, povezivanje gospodarskih subjekata, smanjenje početnih financijskih izdataka poduzetnika kod pokretanja poslovanja, jačanje konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, ostvarivanje praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu, poticanje na korištenje sredstava iz EU fondova za projekte koji promiču gospodarski razvoj, poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja, poboljšanje uvjeta raspoloživosti financijskih resursa,  razvoj poduzetničke infrastrukture te podizanje razine poduzetničke kulture.
Inače, Grad Mali Lošinj od 2012. godine potiče poduzetnike i do sada je podijeljeno više od 3 milijuna kuna bespovratnih poticaja, u 2018. više od 250 tisuća kuna koje poduzetnici prvenstveno koriste za nabavku opreme, marketinške aktivnosti te edukacije. Za 2019. godinu proračunom je planirano gotovo 600 tisuća kuna.
Grad Mali Lošinj na razne načinje nastoji poticati malo i srednje poduzetništvo pa tako u Odluci o poslovnim prostorima postoji mogućnost da se one zakupce koji su u gradskim prostorima, ukoliko su redovni u podmirenju zakupnine i komunalne naknade, oslobodi obveze plaćanja 50% zakupnine za mjesec prosinac tekuće godine.
U 2018. godini Grad Mali Lošinj je bio finalist u kategoriji gospodarstva za Najbolji grad 2018. koji su organizirali Jutarnji list, gradonačelnik.hr te Ipsos puls.
Uz sve navedeno, planira se realizacija I faze  kapitalnog projekta izgradnje poduzetničkog inkubatora u poslovnoj zoni Kalvarija – Impulsni centar Lošinj. Cilj izgradnje ovog poslovnog centra je  poticanje razvoja poduzetništva kao pokretačke snage lokalnog i regionalnog održivog gospodarskog razvoja, privlačenje investicija i stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta, a s ciljem poticanja poljoprivredne proizvodnje, u narednom periodu, Grad Mali Lošinj razradit će projekt kojem je cilj dodjela gradskog poljoprivrednog zemljišta u najam za 1 kunu.
Tim će se projektom ponovno u funkciju staviti neiskorišteno zemljište, stvoriti preduvjeti za poljoprivrednu proizvodnju i razvoj OPG-ova te podupirati prodaja lošinjskih poljoprivrednih proizvoda na otoku. (Grad Mali Lošinj)