Ludbreg: Za projekt Aglomeracije dosad ugovoreno 190 milijuna kuna

O projektu Aglomeracije, najvećem i najvažnijem projektu u Gradu Ludbregu do 2023. godine danas je bilo riječi na konferenciji za medije održanoj u varaždinskom Varkomu.

Projekt Aglomeracija Ludbreg obuhvaća područje Grada Ludbrega te Općine Martijanec i Sveti Đurđ. Ukupna duljina kanalizacijskih cjevovoda prema studiji izvodljivosti je 99.888m , a uključuje i 43 crpne stanice, te rekonstrukciju postojećih mješovitih kanalizacijskih kolektora ukupne duljine 8000m, te rekonstrukciju 3 postojeća preljevna objekta. U Aglomeraciji Ludbreg razvija se sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s ciljem doprinosa poboljšanju stanja vode, kroz rekonstrukciju dijelova postojećeg mješovitog sustava odvodnje (cjevovoda u duljini od oko 8 km) u svrhu sprječavanja onečišćenje tla i voda. Izgradnjom i proširenjem javnog vodoopskrbnog sustava u naseljima Čukovec i Globočec Ludbreški omogućit će se pristup stanovništva kvalitetnoj pitkoj vodi.

Gradonačelnik Dubravko Bilić na konferenciji je naglasio kako Grad Ludbreg koji je drugi dioničar po snazi u Varkomu s poduzećem ostvaruje odličnu suradanju dok je za projekt Aglomeracije rekao kako je najvažnije da se čim prije započne.

„Bio nam je cilj da uskočimo u isti vlak s Varaždinom“ otkrio je Bilić, dok je direktor Varkoma kazao kako su dosad u sklopu Aglomeracije ugovoreni građevinski radovi u vrijednosti oko 190 milijuna kuna, a treba se ugovoriti još 731 milijun.

„Ukupno je to oko 922 milijuna kuna ili oko 200 milijuna kuna radova po godini kada se u obzir uzmu rokovi kada Aglomeracije trebaju biti dovršene“ istaknuo je Željko Bunić, direktor Varkoma.

Bunić je kazao i kako je od početka godine Varkom bez naknade preuzeo poslovne udjele u Odvodnji d.o.o. iz Ludbrega te da je to je napravljeno prema zakonskim propisima, a prethodno je Ludbreg na Gradskom vijeću donio odluku da se taj udio prenosi u Varkom. Riječ je o temeljnom kapitalu od 5,9 milijuna kuna i ta tvrtka ima značajan investicijski potencijal. Time su dobivena 1.402 nova korisnika i novih pet zaposlenika.

„Varkomu je svaki potrošač bitan, a bila je i obveza napraviti to prije nego krene raspisivanje natječaja za Aglomeraciju Ludbreg“, rekao je Bunić.

Ludbreški je gradonačelnik suradnju s Varkomom nazvao primjerom dobre suradnje i dobrim načinom na koji se rješavaju stvari.

„To je oko 40 kilometara kanalizacijske mreže i ubuduće će kvaliteta biti samo veća. Prema zakonskim propisima ovo je trebalo napraviti i Ludbreg je to jedini napravio u županiji. Ovim činom može se aplicirati na natječaj za projekt Aglomeracije“, istaknuo je Bilić dodavši da će građani koji su dosad bili zadovoljni uslugom Varkoma sigurno biti zadovoljni i dodatnim uslugama koje će dobiti.

„Kanalizacijske cijevi su ostale u Ludbregu i tu će ostati zauvijek i ono što je jako bitno, u dogovoru s Varkomom ćemo prijaviti ludbrešku aglomeraciju na EU fondove i očekujemo da do kraja godine imamo izvođače za pročistač i kanalizacijsku mrežu“, rekao je gradonačelnik Bilić. (Grad Ludbreg)