Ludbreg: Odobren projekt u vrijednosti od 120 tisuća kuna

Gradu Ludbregu i KUD-u „Anka Ošpuh“ odobren je projekt naziva „United in Culture in EU“ čija je vrijednost oko 120 tisuća kuna, a projekt će provoditi uz partnere Občinu Laško, Udrženje Dunav 1245 i Grad Tržić.

Održan je i trodnevni program u sklopu kojeg su održana predavanja, prezentacije partnerskih organizacija te konferencija na medije na kojoj su sudjelovali Dubravko Bilić, gradonačelnik, Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, Antun Šimić, predsjednik Gradskog vijeća grada Ludbrega, Aleksandar Horvat, predsjednik KUD-a “Anka Ošpuh”, Dušan Bodlaj, dogradonačelnik grada Tržiča i Brigita Dimitrijević, predstavnica općine Sremski Karlovci.

„Dobro je podsjetiti da smo danas u Ludbregu prije svega zahvaljujući odluci Europskog parlamenta iz travnja prošle godine kojom je on tekuću 2018. godinu proglasio europskom godinom zajedničkog kulturnog nasljeđa, odnosno europskom godinom kulturne baštine. Europski parlament tako se opredijelio da ovih 12 mjeseci promovira i potiče sve ono što afirmira nacionalne kulturne baštine u EU, ali jednako tako da propitkuje koliko je moguće danas izgraditi nešto što zovemo europskim kulturnim identitetom“, na koferenciji za medije poručio je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu.

Gradonačelnik Dubravko Bilić kazao je kako je ovo poseban projekt za Grad Ludbreg.

„Ovaj je projekt posebniji i neobičniji jer Grad Ludbreg ima ulogu partnera našem kulturno-umjetničkom društvu koje je prijavilo ovaj projekt koji tematizira kulturnu baštinu, ali i kulturno nasljeđe i sve one probleme s kojima se susrećemo ulaskom u jednu veliku zajednicu naroda. Naši partneri iz Slovenije koji su već duže članovi EU, mi koji isto sada već jedno vrijeme proživljavamo to iskustvo i partneri iz Srbije koje to tek očekuje pokušavamo zajednički proniknuti koliko nas ta tradicija određuje, koliko je vrijedna Europi i koliko smo mi zapravo vrijedni u toj zajednici naroda i što kroz tu zajednicu možemo naučiti o sebi samima i nekakvom samopoštovanju kojega kao narod moramo imati. Drago nam je da u Ludbregu koji je inače grad tolerancije, grad razumijevanja možemo razgovarati o ovim temama i ponuditi neke odgovore u borbi protiv rastuće ksenofobije i euroskepticizma, svih onih stvari koje ove marginalne skupine pokušavaju izvući na površinu i o njima raspravljati kao o važnim europskim temama“, poručio je gradonačelnik Dubravko Bilić. (Grad Ludbreg)