Križevci nakon solarne elektrane kreću u istraživanje geotermalnih potencijala

Nakon veoma uspješne crowdfunding kampanje za projekt solarne elektrane („Križevački sunčani krovovi“), a za koju će potrebna sredstva – 230 tisuća kuna – biti prikupljena svaki trenutak, u Križevcima su postavljeni temelji za još jedan inovativan i zanimljiv projekt koji će, uz solarnu elektranu, ovaj grad svakako učiniti prepoznatljivim po obnovljivim izvorima energije.

Naime, Grad Križevci, INA i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima potpisali su Memorandum o razumijevanju, čime je označen početak suradnje na istraživanjima geotermalnih potencijala na križevačkom području. Uz istraživanje postojeće bušotine za eksploataciju geotermalnih voda u energetske i druge svrhe, potrebno je provesti dodatna i sveobuhvatna proizvodna ispitivanja te hidrodinamička mjerenja koja do sada nisu provedena.

Postojeća bušotina – Križevčanka-1 – u statusu je proizvodne geotermalne bušotine, a izradila ju je i opremila INA u okviru programa za ispitivanje i eksploataciju geotermalnih voda 1986. godine. „INA je zainteresirana za partnerstvo u ovom projektu i želi se uključiti u ispitivanje daljnjih geotermalnih potencijala, kako na ovoj bušotini, tako i na ostatku križevačkog područja. Ono što je najbitnije, imamo ogromno iskustvo u ovakvim poslovima, kao i interes za proizvodnju geotermalne energije“, rekao je Darko Markotić, operativni direktor Usluga kupcima i maloprodaje Ine.

Također, ni gradonačelnik Mario Rajn nije krio zadovoljstvo. „Održivi gospodarski razvoj i zaštita okoliša u središtu su interesa našega Grada. To želimo ostvariti korištenjem znanja i primjenom novih tehnologija te aktivnostima povećanja energetske učinkovitosti kao i korištenjem obnovljivih izvora energije. Potencijal geotermalnih voda na našem području postoji, a ispitivanja će pokazati ima li ga dovoljno za energetske, ali i lječilišne svrhe. Raduje nas što nam u tome želi pomoći naša najveća domaća energetska kompanija INA“, rekao je Rajn.

Treba i spomenuti kako će se ovaj projekt kandidirati za sufinanciranje iz EU fondova te bespovratnih financijskih sredstava Republike Hrvatske, a samom provođenju projekta Gradu će pomagati Visoko gospodarsko učilište u Križevcima na čijem se zemljištu i nalazi postojeća bušotina. „Kao visoko obrazovna i znanstvena institucija još od prvih istraživanja bili smo suglasni da se ona provedu na površinama Učilišta te i nadalje podržavamo provedbu svih potrebnih daljnjih istraživanja. Interes Učilišta je da se ovi obnovljivi izvori energije koriste za zagrijavanje učilišnih zgrada te kao izvor topline za plasteničku proizvodnju i sve druge namjene koje mogu doprinijeti razvoju našeg grada“, izjavila je dr. sc. Marijana Ivanek-Martinčić, dekanica Visokoga gospodarskog učilišta.

(gradonačelnik.hr/križevci.hr)

mario rajn