Križevci: Investitorima odgoda plaćanja komunalnog doprinosa

Grad Križevci donio je novu mjeru kojom želi olakšati poslovanje poduzetnicima i investitorima koji investiraju na području grada. Naime, Gradsko vijeće usvojilo je ovaj tjedan Odluku kojom se investitorima koji grade poslovne ili gospodarske građevine na području Grada mogu odgoditi rokovi plaćanja doprinosa do prijave početka građenja.

'Ova Odluka uvažava potrebe poduzetnika i potiče ih da pokreću investicije bez inicijalnog gomilanja troškova za razliku od prijašnje Odluke koja je nalagala investitoru plaćanje komunalnog doprinosa odmah nakon ishođenja akta gradnje, čime se direktno nepovoljno utjecalo na likvidnost investitora, naglasio je gradonačelnik Mario Rajn.

Gradonačelnik je s ovom mjerom upoznao i poduzetnike i obrtnike, s kojima se, po novoustaljenoj praksi, sastao ovaj tjedan u hotelu 'Kalnik'. Uz odgodu plaćanja doprinosa, gradonačelnik je podsjetio i na kreditnu liniju Križevački poduzetnik. Upoznao je obrtnike i poduzetnike s infrastrukturnim projektima koji će se odvijati ove godine na području Križevaca kako bi mogli prilagoditi svoja poslovanja ukoliko su obuhvaćeni istima. Osvrnuo se i na natječaj „Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP putem IKT-a – faza II“ za dodjelu bespovratnih sredstava za ulaganja u informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) koji je namijenjen poduzetnicima i obrtnicima, a obuhvaća softversko unapređenje poslovnih procesa, te ponudio pomoć Križevačkog poduzetničkog centra u pripremi prijave. Također, dogovoreno je kako će KPC pružati obavijesti oko natječaja namijenjenih poduzetnicima.

Ovom sastanku prisustvovala je i ravnateljica Srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci Gordana Juran-Ratković koja je govorila o upisima učenika u srednju školu istaknuvši kako i dalje prevladava interes za zanimanja komercijalist i tehničar cestovnog prometa odnosno za četverogodišnja zanimanja. Naglasila je kako je i dalje predodžba djece i roditelja da su obrtnička, majstorska i industrijska zanimanja manje vrijedna te predložila bolju uključenost poduzetnika u promjenu te predodžbe. O ovome je govorio i predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec istaknuvši kako je ove godine napravljena promocija strukovnih zanimanja po osnovnim školama diljem Koprivničko-križevačke županije, ali je imala slab odaziv djece i roditelja. (gradonačelnik.hr/Grad Križevci)