Koprivnica: U pogon puštene tri nove punionice za električna vozila

Jučer su u Koprivnici i službeno u pogon puštene tri nove punioce za električna vozila. Grad tako sada ima ukupno osam punionica, a otvorenje je bilo održano na Trgu Eugena Kumičića ispred Policijske postaje Koprivnica gdje se nalazi jedna od punionica.

 „Ovo su stvari koje su nam potrebne da bi strukturirali budući razvoj grada Koprivnice. U današnje vrijeme novih tehnologija i iskoraka važno je naći balans između konstantnog razvoja i rasta gospodarstva. Projekt nam čuva okoliš i brendira grad, a to ćemo shvatiti kroz 10 do 15 godina. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu“, poručio je gradonačelnik Jakšić. 

Voditelj  Regionalne energetske agencije Sjever, Ivan Šimić, zadovoljan je obavljenim zadatkom koji su imali, a to je popularizirati elektromobilnost. „S ovim punionicama koje su budućnost, iskoristiti ćemo i javnu rasvjetu na jedan novi način“, zaključio je Šimić.

Konkretne tehničke detalje, prisutnima je prezentirao Nebojša Kalanj, iz Odsjeka za Europske poslove Grada Koprivnice i voditelj projekta: „Punionice su  smještene u zoni višestambenih zgrada. Cilj nam je bio da ljudima koji žive u stanovima i nemaju mogućnost za priključak električnih vozila, omogućimo pristup punionicama. Specifičnost punionica koje su među prvima u Hrvatskoj je ta, da kada koristimo postojeću infrastrukturu ili stupove javne rasvjete, smanjujemo troškove instalacije za punjenje. Sam način korištenja je jednostavan. Građani se moraju prijaviti Gradskoj upravi gdje će dobiti karticu s kojom će moći pristupiti punjenju. Jedina je obaveza platiti parkirno mjesto, a punjenje, odnosno potrošenu električnu energiju plaća Grad Koprivnica.“

Punionice su postavljene u sklopu projekta EvCC , „Electric vehicle competence and experience centre“ sufinanciranog iz programa prekogranične suradnje Mađarska Hrvatska, uz projektne partnere Grad Koprivnicu i Regionalnu energetsku agenciju Sjever. Vrijednost investicije je 71.500,00 kn (sa PDV-om), te je sufinancirana u iznosu od 85% od strane EU.

Ukupno su postavljene 3 punionice. Uz već spomenutu na Trgu Eugena Kumičića , postavljene su i na Trgu kralja Zvonimira (parking nasuprot „Papagajke“), te kod bazena Cerine. Specifičnost punionica je ta da se iste postavljaju na stupove javne rasvjete, što je prvi takav slučaj u Hrvatskoj. Ovaj način postavljanja punionica smanjuje troškove postavljanja koristeći postojeću infrastrukturu javne rasvjete. Ukupna vrijednost projekta EvCC je 218.975,46 €, od čega je proračun Grada Koprivnice 78.582,70 €, a Regionalne energetske agencije Sjever 41.961,94 €.

Od mađarskih partnera prisutni su bili Balasz Borkovits, predstavnik partnera na projektu – Sveučilište u Pečuhu te Yvette Szabados, predstavnica Baranjske županije. (Grad Koprivnica)