Intervju: Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca

Riješili smo dugove, dižemo plaće gradskim zaposlenicima

Uštedama na mojoj, te plaćama gradskih zaposlenika u protekle tri godine uspjeli smo pokriti naslijeđeni višegodišnji deficit od 4,3 milijuna kuna i 1,5 milijuna okvirnog prekoračenja po računu, i zato je u idućoj godini predviđeno povišenje plaća za ukupno pet posto, najavljuje Lacković koji će i dalje, do kraja ovog mandata, Grad voditi volonterski

Zatekavši nakon izbora 2013. kaos i dugove u gradskoj blagajni, Željko Lacković odmah je srezao plaće gradskim zaposlenicima, a on sam se odrekao gradonačelničke plaće i svih financijskih beneficija koje idu uz to. Istraživanje gradonačelnik.hr-a o troškovima službenih putovavnja u 2014. godini proslavilo ga je kao najštedljivijeg gradonačelnika u Hrvatskoj jer se pokazalo da u godinu dana nije uzeo ni kune za putne troškove i dnevnice, već je sve to pokrivao iz svog džepa, radeći paralelno u svom odvjetničkom uredu. Koliko je ovakav pristup učinkovit, kakvo je danas stanje gradskih financija u Đurđevcu, te koje su projekte u proračunu za iduću godinu markirali kao ključne, pitali smo gradonačelnika Đurđevca.

G. Lacković, upravo pripremate posljednji proračun u ovom mandatu. Koje će biti njegove ključne odrednice, koji su najvažniji projekti s kojima planirate zaokružiti mandat?

- Proračun za 2017. godinu nije jednostavno planirati zbog činjenice da je porezna reforma provedena upravno na teret lokalnih proračuna s neizvjesnim izravnanjima koja ministar financija najavljuje. Unatoč tome, Grad ulazi u veliku investiciju izgradnje sportsko-rekreacijskog centra vrijednosti 8,3 milijuna kuna bez PDV-a koji predstavlja najznačajniju investiciju. Također, proračunom su zadržana sva postojeća socijalna prava i transferi prema korisnicima u istom ili povećanom opsegu.

Široj javnosti postali ste poznati kao gradonačelnik koji radi volonterski i putuje 'o svom trošku', bez dnevnica i troškova službenih putovanja. No, nedavno ste najavili da ćete u posljednjoj godini mandata iskoristiti prava koja Vam pripadaju po zakonu. Znači li to da ćete se odreći zastupničke plaće?

- I nadalje ću biti volonter bez naknade, jer ću koristiti pravo na plaću u Hrvatskom saboru. Zbog obveza u Saboru nisam u mogućnosti obavljati sve odvjetničke dužnosti u društvu, tako da sam stavio odvjetnički status u mirovanje. Prava s osnova obnašanja gradonačelničke dužnosti koristit ću kada neću koristiti prava kao saborski zastupnik, s obzirom da su ista prava nespojiva.

Jedan od Vaših prvih poteza bilo je smanjenje plaća gradskim zaposlenicima i ukidanje naknada članovima Gradskog vijeća. Jesu li te mjere štednje urodile željenim efektom i planirate li te plaće ponovo vratiti na staru razinu?

- Proračunom za iduću godinu predviđeno je povećanje primanja svih zaposlenih za 2,5% koji se financiraju iz gradskog proračuna, te dodatno povećanje od 2,5 % nakon 1.7.2017. ukoliko će se proračun puniti predviđenom dinamikom. Dakle, ukupno povećanje plaća na godišnjoj razini za sljedeću godinu predviđa se u visini od 5%, ali sustav nagrađivanja prema rezultatima rada stimulira zaposlene, tako da je danas radni entuzijazam i motiviranost, kao i rezultati rada zaposlenih na zavidnoj razini poput uspješnih privatnih tvrtki.

Što se tiče efekata mjera štednje, ušteda na plaćama i naknadama za gradonačelnika, zamjenika, te članovima Gradskog vijeća i radnih tijela, iznosi 1,5 milijuna kuna u odnosu na prethodni saziv, iako su u njemu gradonačelnik i njegova zamjenica bili volonteri uz naknadu.

Ukupna ušteda na plaći koja bi mi pripadala prema važećim aktima za 40 mjeseci mojeg volontiranja bez naknade iznosi 830 tisuća kuna. Do danas je ukupno ostvarena ušteda na primanjima zaposlenika koji se financiraju iz gradskog proračuna u iznosu od 3,6 milijuna kuna. Dakle, mjere štednje su dale rezultate, tako da smo uspjeli podmiriti naslijeđeni višegodišnji deficit od 4,3 milijuna kuna i 1,5 milijuna okvirnog prekoračenja po računu.

Uređenje javne vodoopskrbe, projekt vrijedan 30 milijuna kuna, najveći je EU projekt do sad realiziran u Đurđevcu

Kakva je financijska situacija u Đurđevcu danas u odnosu na onu koju ste zatekli kada ste 2013. preuzeli vlast?

- Grad je financijski i razvojno planski konsolidiran, a proračun uravnotežen. Udio obveza po kreditima za zaduženje i nepodmirene dospjele obveze u vrijeme preuzimanja dužnosti iznosile su 30% izvornih prihoda, tako da grad nije mogao podići ni kune kredita. Danas nemamo dospjelih nepodmirenih obveza, svi rashodi imaju realno planirane izvore financiranja, nominalno veća kreditna zaduženost iznosi oko 7 % izvornih prihoda proračuna koji su lani bili za 50% veći od 2013. godine, tako da se Grad može po potrebi zaduživati za dodatnih 30 ml. kuna, a što je bitno radi osiguravanja vlastitog učešća u projektima financiranja iz EU sredstava.

Kako stojite s EU projektima, koliko ste dosada uspjeli povući i koji su planovi za dalje?

- Najveći iznos uspjeli smo realizirati kroz program uređenja javne vodoopskrbe u iznosu od 30 ml. kuna, što je veći iznos od naših godišnjih izvornih prihoda proračuna. Realizirali smo i nekoliko manjih projekata s područja energetske obnove, turističke i kulturne projekte, ali trenutno imamo nekoliko prijavljenih projekata koji pokrivaju sve naše interese i ciljeve s područja Grada.

Što smatrate svojim najvećim postignućem i najvažnijom stvari koju ste napravili za Grad?

- Uspjeli smo animirati sugrađane da zajednički sudjeluju u revitalizaciji i razvoju Grada.

Jeste li negdje 'omanuli', što biste napravili bolje, da možete vratiti vrijeme?

- Doista nas je pratila sreća u svim našim aktivnostima, a prilike za gospodarski razvoj tek stvaramo, pa smo malo toga mogli propustiti.

Gradnja športsko-rekreativnog centra, vrijedna 8,3 milijuna kuna, najveća je investicija Đurđevca u 2017. godini

Na zadnjim ste izborima ušli u Sabor u kojem ste dosta prisutni i aktivni. Kako funkcionira istovremeno obnašanje zastupničke i gradonačelničke dužnosti. Stigne li se sve kvalitetno obavljati obje dužnosti ili nešto ipak mora patiti?

- Današnji način komunikacije osigurava sveopću prisutnost i angažiranje. Mogu se uskladiti sve obveze, ali ne preostaje slobodno vrijeme, tako da se mora žrtvovati cijela obitelj. Istovremeno obnašanje ima svojih velikih prednosti, jer kao gradonačelnik lakše putem Sabora dolazite do mjesta na kojima se donose odluke bitne za lokalnu samoupravu.

Može li gradonačelnik iz Sabora brže pogurati neke svoje lokalne projekte i probleme? Ima li grad koristi od toga što ste Vi u Saboru?

- Nezavisni zastupnik i ujedno gradonačelnik je sigurno najbolja kombinacija za „guranje“ lokalnih projekata.

Planirate li se ponovo kandidirati za gradonačelnika Đurđevca? Na posljednjim izborima pomeli ste HDZ i SDP, osvojili 60 posto glasova. Koliku ste podršku zaslužili svojim mandatom, što očekujete?

- Želim dovršiti sve započete projekte u gradu, te ću se stoga kandidirati za gradonačelnika. Vjerujem da su sugrađani prepoznali moj rad i da će mi ponovno dati neupitnu podršku.