Kastav: Poduzetnicima još 100 tisuća kuna poticaja kroz dvije nove mjere

Grad Kastav je 01.lipnja objavio Javni poziv za podnošenje prijave za dodjelu bespovratnih potpora iz Programa de minimis potpora za razvoj malog gospodarstva. Ovim programom Grad Kastav po prvi put kastavskim poduzetnicima, osim subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite, dodjeljuje potpore kroz još dvije mjere - subvencioniranje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika, te sufinanciranje nabave i ugradnje opreme i strojeva. Za ove mjere u proračunu je osigurano dodatnih 100 tisuća kuna, dok kreditni potencijal iznosi tri milijuna kuna.

Mladi poduzetnici mogu, tako, ostvariti maksimalno pet i deset tisuća kuna za pokrivanje do 50 posto troškova izrade poslovnih planova i investicijskih programa, nabavu informatičke opreme i programskih aplikacija za početak poslovanja, bankarske usluge za obradu kredita, potom za ishođenje dokumentacije potrebne za otvaranje obrta ili trgovačkog društva te podnošenje zahtjeva za kredit (troškovi javnog bilježnika, procjena nekretnina, obrasci boniteta, sudski vještaci, projektno-tehnološka dokumentacija, studija utjecaja na okoliš, razne dozvole, itd.). Potpore iz ove mjere mogu se ostvariti i za izradu internetske stranice i vizualnog identiteta tvrtke, kao i nabavu opreme, strojeva, te alata za rad.

Potpore za sufinanciranje nabave i ugradnje nove opreme i strojeva mogu također iznositi do 50% prihvatljivih dokumentiranih troškova, a najviše 10 tisuća kuna.

Što se, pak, tiče subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite, subvencioniraju se kamate u visini 3,5 postotnih poena i to za kredite za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje objekata, kupnju opreme, te obrtna sredstva za investicije. Iznosi kredita su od 30 tisuća do 1,5 milijun kuna.

'Grad Kastav nastavlja s podrškom poduzetnicima i stvaranjem povoljnog poduzetničkog okruženja. Osim mjere subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite koja se provodi više od 10 godina, ove godine Grad Kastav uvodi i dvije nove mjere kojima želi pružiti potporu poduzetnicima. Grad osluškuje potrebe poduzetnika i onih koji to tek žele postati, pa je tako ove godine osim sufinanciranja nabave i ugradnje opreme i strojeva uvedena i mjera usmjerena na poduzetnike početnike kojom se financiraju inicijalni troškovi pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika', kaže gradonačelnik Matej Mostarac.

Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava osiguranih iz proračuna, a najkasnije do 30. studenog 2018. godine. Uvjeti i kriteriji su objavljeni na internetskoj stranici Grada Kastva www.kastav.hr. Prijave se podnose osobno ili poštom na adresu Grada Kastva, a obrazac zahtjeva s popisom dokumentacije i ostalim prilozima moguće je podići u Gradskoj upravi ili preuzeti s weba www.kastav.hr. (gradonačelnik.hr)