Karlovac: 1,3 milijuna planiranih za udžbenike uložit će se u vrtiće

Iako je u proračunu Grada Karlovca za ovu godinu osigurano 3 milijuna kuna za nabavku besplatnih udžbenika svim učenicima, gradonačelnik Damir Mandić odlučio je da će se gotovo polovica tog novca, 1,3 milijun, preraspodjeliti i uložiti u vrtiće. Besplatne udžbenike Grad će osigurati socijalno ugroženim učenicima, a svi ostali dobit će radne bilježnice, likovne mape i pribor za tehički, za što će se utrošiti preostalih 1,7 milijun kuna.

Naime, kako objašnjavaju u gradskoj upravi, Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira novi Zakon o udžbenicima koji bi trebao stupiti na snagu u školskoj godini 2019./2020., što znači da bi udžbenici kupljeni ove godine vrijedili samo jednu školsku godinu, a već iduće bi već trebalo kupovati nove. U Gradu smatraju kako bi to bilo neracionalno trošenje novca, te su ga zbog toga odlučili preraspodijeliti i uložiti za podizanje standarda karlovačkih vrtića.

Također, apeliraju na sve ravnatelje osnovnih škola da organiziraju razmjenu rabljenih udžbenika u cilju financijskog rasterećenja roditelja.

Podsjećaju i kako je u 2017. godini realizirano niz projekata u školama kojima je Grad osnivač, a za istaknuti su projekti energetske obnove OŠ Skakavac, OŠ Dubovac i OŠ Švarča, koji su realizirani zajedničkim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te proračunskim sredstvima Grada. Jedan od većih projekata je rekonstrukcija, dogradnja i opremanje Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac, koji je financiran sredstvima resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a odobreno je financiranje energetske obnove PŠ Tušilović. (gradonačelnik.hr, Grad Karlovac)