Prenosimo sa HRT-a

Hoće li Sinj iskoristiti ili izgubiti 57 milijuna EU kuna?

Iako su lokalni izbori u svibnju sljedeće godine, političke strasti na gradskim razinama već su se rasplamsale. Sinjska gradonačelnica Kristina Križanac izjavila je kako postoji mogućnost da propadne odobrenih 57 milijuna kuna europskog novca, ako se ne izglasuje rebalans proračuna. S druge strane, najave o gubitku novca oporba je nazvala predizbornim igrokazom i pritiskom na javnost, donosi HTV. 

Gradonačelnica Križanac je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" pojasnila je da je projekt "Sinj u sridu" jedan integralni projekt koji sadržava kompletnu turističku infrastrukturu. Valoriziramo našu kulturnu baštinu i stavljamo je u funkciju turizma, kazala je Križanac.

Govoreći o projektu kazala je da su tu dvije vrlo bitne činjenice - jedna je da je Sinj dobio bespovratna sredstva iz EU-a u iznosu od 57 mil. kuna, a druga je -politička situacija u Sinju.

Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, izjavio je telefonom da je zbog problema u Sinju sazvan radni sastanak za petak. Ako grad Sinj ima nekih određenih problema, on kao obveznik ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava (u ukupnom iznosu projekta od 69 mil. kn, odnosno 59 mil. kn sufinanciranja), mora osigurati kao potpisnik obveze nesmetanu provedbu projektnih aktivnosti. Ako mi kao agencija vidimo da korisnik ne provodi projektne aktivnosti mi ih pozivamo kao i sada na radni sastanak da vidimo koje ćemo zaključke donijeti, kazao je Petric.

Gradski vijećnik Miro Bulj izjavio je u HRT-ovoj emisiji da neće dignuti ruku za rebalans proračuna zato što je u Sinju počela predizborna kampanja (uoči lokalnih izbora) te da su se od onda stvari izokrenule. Posljednjih osam godina je proračun s 80 milijuna kuna došao na ispod 50 milijuna, odnosno na 47 milijuna kuna. Jedini u Hrvatskoj gradimo gradsku sportsku dvoranu iskuljučivo iz vlastitih sredstava. Bila je planirana 12,8 milijna, a sada je došla na 19 milijuna, izjavio je Bulj.

Problem je što se kroz rebalans proračuna provlači nešto što Sinju nije dobro. Žao mi je što ovdje nije doktor Jadrijević da objasni zašto se populistički pokušava učiniti od grada slučaj, rekao je Bulj.

Ante Milanović, predsjednik SDP-ove podružnice Sinj, rekao je da prema postojećim informacijama koje ima, bespovratni novac Sinj neće izgubiti. Novac se neće izgubiti, samo je bitna dinamika kako će se i koliko brzo novac potrošiti. I Milanović je kazao da je Jadrijević trebao sudjelovati u emisiji. Kazao je da Sinj vodi iz Zagreba i da je loše upoznat sa stanjem.

(Izvor: HRT)